Belfort te Brugge, detail van de achtkant. De galmgaten zijn in twee gedeeld; de benedenhelft bestond oorspronkelijk uit twee gepaarde openingen, waarvan o.m. de afdekkende spitsboogjes (met drielob) nog bestaan. (afb. 5)
het belfort; uit praktische overwegingen echter, worden ze toch in de eerste schijf van de werken ondergebracht (afb. 4 en 6).
Van de vier hoektorentjes werden twee spitsen op het einde van de 19de eeuw hersteld: de zuid-westelijke volledig, de noordwestelijke gedeeltelijk met arduin. Daar men voorziet de twee andere spitsen (van Ledische zandsteen) te herbouwen, ware het hier wellicht de gelegenheid ook de twee eerstgenoemde spitsen met zandsteen te hermaken. De torentjes zelf rusten op een overkraging die met beeldhouwwerk versierd is; aangezien dit nu bijna gans verweerd is, blijft het een vraag of een herstelling van deze versiering nog mogelijk of zelfs gewenst is.
De vier luchtbogen die tussen de hoektorentjes en de achtkant aangebracht zijn, lijken nogal erg verweerd; een nauwkeurig onderzoek naar hun toestand ware gewenst.
De borstwering tussen de torentjes heeft bijzonder veel van weer en wind geleden. Een restauratie van de bestaande toestand is o.i. te verkiezen boven een herstelling die het terugplaatsen voorziet van de nu niet meer bestaande kruinversiering die we enkel door grafische dokumenten kennen, en waarvan de rekonstitutie toch meer hypotese dan restauratie zou zijn.
De overige werken maken de loten II, III en IV uit en komen maar later aan de beurt; ze worden hier bondig samengevat.
In elke zijde van de tweede vierzijdige verdieping bevindt zich een
gepaard galmgat, waarvan elke opening
Belfort te Brugge. Gewijzigde benedenhelft van de galmgaten in de achtkant, hoektorentje en borstwering van de tweede vierzijdige verdieping. (afb. 6)
Foto's M. Vermeersch
op haar beurt door een middensteun gesplitst is. (afb. 4). Van de oorspronkelijke middensteunen is zeer weinig bewaard gebleven: op de noordkant de grote middensteun van Doornikse steen; op de oostkant enkele fragmenten van Ledische zandsteen van de twee kleine steunen. Alle andere middenstijlen zijn, waarschijnlijk in de loop van de 19
de eeuw, op een tamelijk harde wijze met arduin gerestaureerd. De restauratie van andere gedeelten van deze galmgaten zal ook het vraagstuk van de vervanging van de arduinen steunen te berde brengen.
Onder het noordelijk galmgat zit, in een vooruitspringend vlak bakstenen metselwerk, de ronde stenen omlijsting van het oude uurwerk. Men voorziet hier het verwijderen van de later aangebrachte bepleistering en het herstellen, waar nodig, van de omraming. (afb. 7). Onderaan de tweede vierzijdige verdieping zijn tegen drie hoeken steunberen geplaatst: twee zijn van Ledische zandsteen, een derde van jongere datum, is van arduin. Het bijbouwen van een vierde steunbeer op de noord-westelijke hoek schijnt ons weinig nuttig, zoveel temeer dat over de oorspronkelijkheid van die hoeksteunen gegronde twijfel bestaat.
Aan de bakstenen borstwering tussen de twee vierzijdige verdiepingen bestaat de restauratie voornamelijk uit het vervangen van de totaal verweerde kapitelen, basementen en schietgaten van Ledische zandsteen. Ook hier heeft de baksteen veel beter stand gehouden dan de natuursteen. Onder de borstwering bevindt zich langs de kant van de markt de datum 1619, een herin-