F.R. Boschvogel: Kunegonde speelt met vuur
F.R. Boschvogel publiceerde een nieuw boek onder de titel: Kunegonde speelt met vuur. De handeling wordt geplaatst omstreeks 650 in het toenmalige Vlaanderen, met als achtergrond het kroondomein Snellegem en de wijde vlakte tussen de Isara en de Sincfaal. Meer dan 300 bladzijden lang houdt de schrijver zijn lezers geboeid: zij vinden in dit boek Boschvogels ongerepte kwaliteiten, zijn vertelkunst die wortelt in de Westvlaamse traditie, zijn optimisme dat het verhaal laat beginnen met de frisheid van een lentemorgen, zijn felle liefde waarmede hij zijn helden dik in de verf zet, en ook wel zijn onmeedogendheid waarmede hij dezen na een wervelwind van gebeurtenissen naar het walhalla verstuurt.
Kunegonde, fiere dochter van de meier van het Oosthof van Snellegem, breekt haar verloving met Edewald, zoon van het Praathof. Hiertoe wordt zij gedreven door haar passie voor Gorik, een vreemdeling, die wegens vaandelvlucht uit zijn streek verdreven, te Snellegem aankwam. Haar broer, Grimwald, enige zoon van het Oosthof, wordt gedood door een laat van het Praathof, wiens kindje door een hond van Gorik was verscheurd. Nu ontbrandt een felle strijd tussen het Oosthof en het Praathof. De familie van het Praathof wordt uitgemoord, maar ook Gorik, Kunegonde's verloofde, schiet er het leven bij in. Haar vroegere verloofde, Edewald van het Praathof, laat zij als slaaf verkopen. Edewald wordt evenwel vrijgekocht door bisschop Elooi, en weldra bekeert hij zich tot het kristendom. Kunegonde krijgt een zoon, het kind van Gorik. Zij zwaait de scepter op het Oosthof en met ijzeren arm dwingt zij haar onderdanen tot gehoorzaamheid. Intussen komt bisschop Elooi met Edewald, die Diaken Stefaan geworden is, te Snellegem op het Praathof zieken verzorgen en het kersten geloof prediken. Kunegonde komt dit te weten en laat de hoeve in brand steken. Haar eigen zoontje bevindt zich in de vlammen, maar het wordt op tijd gered door Edewald. Dan geeft Kunegonde zich gewonnen, en het Oosthof zal zich tot het kersten geloof bekeren.
Een zo strakke lijn als bovenstaand schema laat vermoeden loopt er echter niet door deze historische roman. Tal van gebeurtenissen en zijpersonen vullen het breed-opgevat schilderij. Met kwistige hand heeft Boschvogel de sfeer van goden, asen en walkuren vastgelegd: de elfen weven hun bruidsluier, de avondbries waait in Tors heilige eiken en Heuge en Meuge, Woens boden, dwalen door de lentelucht. En vrouw Alda, verpersoonlijking van het hoogstaande heidendom van onze voorvaderen, werpt haar runen met heilige huiver. Het verhaal plooit open als een brede glimlach wanneer bisschop Elooi, met legenden omhangen, op het toneel verschijnt. Heel even voor het verhaal eindigt voelen wij nog de olijkheid uit de verre tijd van ‘le bon roi Dagobert’.
Kunegonde speelt met vuur is een boek dat in brede volkslagen sukses moet kennen. Het straalt een kracht uit die getuigt van 's schrijvers blijvend vertrouwen in al wat menselijk is. Boschvogel is weer eens tot zijn lezers gegaan, en daar hij ze zo goed kent, weet hij dat ze hem dankbaar zullen zijn.
Lucien Dendooven
Davidsfonds, Leuven: Ledenprijs: ing. 46 F; geb. 65 F. Handelprijs: ing. 70 F; geb. 100 F.