voorwerpen die, veilig ingepakt, nog steeds geborgen zijn in het stadsgebouw van de Rijselstraat. Het zou nochtans moeilijk zijn aan de hand van deze enkele reproducties een algemeen overzicht te geven daar de variëteit te groot is.
Ten einde toch een idee te geven van wat er zich bevindt in de vijfendertig kisten laten we hier een opsomming volgen die zeker niet volledig is:
Porcelein en faience: borden, schotels, tegels en andere stukken gemaakt in China, Japan, Doornik, Rijsel Delft, Straatsburg, St.-Amand, Brussel, Antwerpen, Brugge, Italië, Engeland (Wedgwood), Saksen en zelfs... Kortrijk.
Beeldhouwwerk in hout en steen: balkzolen uit de xvide eeuw, beelden, fragmenten van meubelen, waaronder talrijke panelen in Gotische en Renaissance-stijl, alsook gebeeldhouwde koffers en kleine kastjes.
Voorwerpen uit gebakken aarde, kruikjes van Raeren en Nassau, veel fragmenten van middeleeuws Vlaams vaatwerk, die bij graafwerken te voorschijn kwamen, o.m. bij de bouw van de nieuwe bureaus van het Stadhuis in 1952; zogenaamd Torhouts aardewerk: tegels en andere voorwerpen, merkwaardige stukken in Romeins, Gallo-Romeins, Frankisch en Grieks aardewerk. Luiks, Hollands en Italiaans glaswerk.
Koperwerk: kandelaars, vijzelfs, de korenmaten met het wapen van Kortrijk.
Tin: allerhande voorwerpen waaronder een schotel met Brugs merk en een hele reeks borden en schotels met Kortrijks merk.
IJzerwerk: een reeks sloten uit de xvide, xviide en xviiide eeuw.
Brons: armbanden uit het bronstijdperk, Gallo-Romeins brons, enz.
Vele van deze voorwerpen zijn beschadigd en sommige hebben hierdoor geen commerciële waarde meer Naar onze mening is dat voor een museum van minder belang, aangezien de wetenschappelijke waarde daarom niet verloren gaat. Kan een zeldzaam Chinees bord niet meer als studiemateriaal dienen omdat het gebarsten is? Mocht alwie dergelijke zaken bezit ze toevertrouwen aan een museum!
Het is de wens van velen weldra de kunstvoorwerpen van het Museum van Oudheden tentoongesteld te zien in een daartoe geschikt lokaal. Het complex van de ontworpen Leielandhalle zou wellicht plaats hiervoor kunnen bieden, temeer dat dit gebouw, gedeeltelijk althans, de grote Hallen moet vervangen. Het publiek heeft het recht al de kunstvoorwerpen van het Museum van Oudheden, die deel uitmaken van het Kortrijks patrimonium, met bewondering en fierheid te mogen bezichtigen.
ir. a.g. pauwels
8 inv. no 1512, - De Dronkenschap, balkzool uit eikenhout.
Vlaanderen xvide eeuw.
L: 28 cm, B: 18 cm, H: 33 cm.