stekende vernieuwing ware. En er zijn ook veel te veel gemeenten; want elke gemeente heeft haar dorpspolitiek en haar kleindorpelijke visie, in naijver en jaloersheid en strijd tegen de naburige gemeente.
Wij weten wel: het is spreken in de wildernis want 90% van de mensen begeren dat voortga hetgeen bestaat; er zijn er zo weinig die werkelijk iets willen veranderen en omkeren opdat het effectiever, doelmatiger en beter worde. Velen zeggen dat het moet veranderen opdat zij de schijn van progressisten zouden hebben, wel wetend dat zij mede over de macht beschikken om het niet te veranderen. Kwestie van de goe-gemeente te paaien.
Te Kortrijk heeft het stadsbestuur ingestemd met de oprichting van een Stedelijk Kultureel Komitee. Ten gerieve van belangstellenden in doel, middelen en opbouw van deze institutie laat ik hier in extenso de statuten van het organisme volgen. Ze spreken in hoofdzaak voor zich zelf.
Het Kultureel Komitee, door het stadsbestuur tot stand gebracht, dient als schakel tussen het stadsbestuur en de vele plaatselijke Kulturele verenigingen.
Tegenover het stadsbestuur heeft het voor doel advies aan het Kollege van Burgemeester en Schepenen te verstrekken omtrent elke aanvraag, ofwel om toelating (waar die vereist is) tot het inrichten van een Kulturele manifestatie, ofwel om het bekomen van voordelen zoals: eretekens, bekers of gedenkpenningen, toelagen, vrijstelling van taxe, materiële steun, enz...
Tegenover de onderscheidene Kulturele verenigingen heeft het Komitee voor doel:
a) hun werking te coördineren, d.i. de ontworpen programma's vergelijken en schikken, derwijze dat samenloop van data van de kulturele manifestaties zoveel mogelijk vermeden wordt en dat gelijkaardige manifestaties voorkomen worden;
b) hun werking aan te moedigen door:
1. inlichtingen te verstrekken nopens subsidiëring van kulturele uitingen door de Staat, de Provincie of de Stad;
2. inlichtingen te verstrekken nopens prijskampen, tornooien, enz...
3. de aktiviteit van een kulturele groep in andere kringen te doen kennen;
4. het publiek in te lichten en tot deelneming aan te sporen aan de hand van bekendmakingen in de pers.
c) hun werking metterdaad te steunen b.v. door geldelijke toelagen van de stad, mits bepaalde vereisten, te verlenen, lokalen te hunner beschikking te stellen, te helpen bij de komst van vreemde groepen, alsook bij de publiciteit onder alle vormen: in de pers, in scholen, enz...
d) eventueel zelf initiatief te nemen voor het inrichten van kulturele manifestaties in de stad of voor het bevorderen van dergelijke manifestaties in de streek van Kortrijk.
De kulturele verenigingen van de stad behouden hun volle vrijheid wat bestaan, actie, programma en propaganda betreft en zijn ook volkomen vrij om al dan niet op het Kultureel Komitee beroep te doen.
Het Kultureel Komitee bestaat uit een onbepaald aantal leden. De nieuwe leden worden door het Kultureel Komitee voorgedragen aan het kollege van Burgemeester en Schepenen dat ze al dan niet aanvaardt.
Als afgevaardigden van het stadsbestuur en als raadgevers in het Komitee zetelen van rechtswege:
1. de heer Burgemeester van Kortrijk;
2. de heer Schepen, die de kulturele manifestaties in zijn bevoegdheid heeft;
3. de heer Stadssecretaris.
Het Kultureel Komitee kiest onder zijn leden: een Voorzitter en een Onder-Voorzitter.
De vaste secretaris wordt door het stadsbestuur aangesteld.
In beginsel vergadert het Kultureel Komitee om de maand op het stadhuis. De Voorzitter kan echter het Komitee vaker bijeenroepen.
Op de stadsbegroting wordt jaarlijks een krediet voorzien voor kulturele aangelegenheden.
Dit krediet, dat niet ter beschikking van het Kultureel Komitee staat, zal door het kollege van Burgemeester en Schepenen slechts aangewend en uitgekeerd worden na advies of voorstel van het Kultureel Komitee.
Het Komitee beschikt echter vrij over het entreegeld dat, mits toestemming van het kollege van Burgemeester en Schepenen, gebeurlijk geïnd wordt ter gelegenheid van kulturele manifestaties door het Komitee ingericht.
Daar het Kultureel Komitee als adviserend en voorlichtend organisme van het kollege van Burgemeester en Schepenen optreedt, zal dit laatste zijn beslissingen, in kulturele aangelegenheden, in beginsel steunen op de door het Komitee verstrekte adviezen of gedane voorstellen; het Kollege is echter door deze adviezen of voorstellen niet gebonden.
Het kollege van Burgemeester en Schepenen, tenzij het er anders over oordeelt, deelt echter de redenen van de afwijzende beslissingen aan het Komitee mede.
De leden van het Komitee verlenen gratis hun medewerking.
De onkosten van het Kultureel Komitee worden door de stadskas gedragen.
De vaste secretaris van het Kultureel Komitee zetelt op het stadhuis en staat gedurende de kantooruren ter beschikking van de Kulturele verenigingen.
Over de werking, de korte geschiedenis, de concrete ervaringen en het doelmatigheidsgehalte van de instelling kunnen wij wellicht later het belangrijkste neerschrijven, althans in zoverre de redaktie van dit tijdschrift en de lezers daarnaar begerig zouden zijn.
michiel vandekerckhove