Joseph Hanoulle
Het is ons een grote vreugde te kunnen mede delen dat het huis Philips de opname op langspeelplaat bereidt van zeven Psalmen uit het Nederlands Psalter van Joseph Hanoulle, lid der redactieleiding. Gekozen werden de Magnificat, De Profundis, Laudate Dominum en de Psalmen 8, 18a, 22 en 99. De uitvoeringen gebeuren onder de leiding van de zoon van de componist E.H. Paul Hanoulle, met de medewerking van het koor der Roeselaarse Kunstconcerten en van het Knapenkoor der Kathedraal van Brugge. De gelezen teksten worden voorgedragen door Guido Cafmeyer terwijl de orgelist van Sint Salvators Kamiel D'hooghe aan het orgel zal begeleiden; overigens voor deze opnamen werd door de componist een speciale bewerking gemaakt. Aldus wordt opnieuw de aandacht gericht op het Nederlands Psalter dat verleden jaar verscheen bij Desclée de Brouwer te Brugge; de nederlandse tekst is van de Benediktijnen van Loppem en de uitgave werd ingeleid door een zeer waarderende voorstelling van Mgr. Em. De Smedt, bisschop van Brugge. De componist heeft zijn werk geplaatst in het teken van de reactie tegen de theatrale kerkliederen in de volkstaal, reactie die in Frankrijk geleid wordt door P. Gelineau s.j., wiens franse psalmuitgave reeds zeer verspreid is. Ook in Vlaanderen kent men de ergerlijke kantieken in de aard van ‘Wij willen God’ (Frans: Nous voulons Dieu, Vierge Marie) en ‘O Maagd, zo rein zo schoon’ (Frans: J'irai la voir un jour...); hun karakter past helemaal niet in de kerk. Het beginsel van P. Gelineau was dat de kerkmuziek ook in de volkstaal eenvoudig en beheerst moest zijn zowel wat de tekst als de muziek betreft. De componist van het Nederlands Psalter is nog verder gegaan dan Gelineau zelf en maakte een uiterst sobere, primitief aandoende muziek, die zeer indrukwekkend is; zij werd overigens reeds op verschillende plaatsen in voege
gebracht en onderlijnt uitstekend de diepe godsdienstige gevoelens van de psalmist. Het Magnificat van J. Hanoulle zal ter gelegenheid der Mariafeesten te Dadizele uitgevoerd worden, vergezeld van choreografische figuren.
Op zondag 23 februari werd de Matheus-Passie van J.S. Bach door de Roeselaarse Kunstconcerten ten gehore gebracht onder de leiding van J. Hanoulle. Een vooraanstaand kunstcriticus uit de hoofdstad schreef over deze uitvoering dat het een koor is van uitzonderlijke waarde, waarvan de vokale hoedanigheden en de tucht niet kunnen geloochend worden: ‘La défense vocale est tellement équilibrée, l'émission tellement surveillée que l'ensemble en acquiert une unité étonnante, qui ne peut manquer de ravir tout mélomane. Il serait vain de chercher à surprendre l'une ou l'autre voix dépassant, ne fût ce qu'imperceptiblement, l'ensemble. Les diverses expressions ont été traduites si véridiquement qu'elles atteignent une puissance de pénétration bouleversante’. Dat alles veronderstelt bij de dirigent een kennis der stemmen, een métier en een gezag van uitzonderlijk gehalte. De speciale moeilijkheid van deze opvoering der Mattheuspassie ligt in de noodzakelijkheid over een dubbel koor te beschikken, vermits de uitvoering acht stemmen eist; weinig koorgroepen in Europa zijn in staat de onontbeerlijke honderdvijfentwintig goedgevormde stemmen samen te brengen, zoals de Roeselaarse Kunstconcerten. Een prestatie als de Mattheuspassie veronderstelt lange voorbereidingen en grote inspanningen; daarom ware het wenselijk dat men zich niet bij een opvoering zou beperken en dat de voornaamste koren ten minste in de belangrijkste centra der provincie zouden kunnen optreden.
Men weet dat de Roeselaarse Kunstconcerten de eersten waren in het land om de Carmina Burana ten gehore te brengen, die nu t'allenkante worden ingeoefend. Dhr Hanoulle voorziet evenwel dit jaar met zijn koren nog acht maal op te treden in de Muntschouwburg en twee maal op de Grote Markt te Brussel, in het kader der Wereldtentoonstelling. Ook kreeg hij een vleiende uitnodiging om het koraal deel van de 9de Symphonie met zijn koor te verzorgen in het plechtig slotconcert dat gehouden wordt op het eind van het Congres der Internationale groeperingen van Jeugd en Muziek (12 tot 22 juli, Brussel). Wij verheugen ons om deze blijken van waardering voor de muzikale activiteit in onze provincie.
A.S.