Hulde aan meesters baron Jozef Ryelandt en Remi Ghesquiere
Mijnheer de Gouverneur,
Zeer Eerwaarde Heren,
Achtbare Collega's uit de Bestendige Deputaties,
Dames en Heren,
Achtbare Jubilarissen,
Op deze interprovinciale huldiging van Vlaamse componisten brengen wij namens de provincie West-Vlaanderen hulde aan twee eerbiedwaardige ouderlingen, die niet alleen voortreffelijke kunstenaars zijn, doch tevens trouwe zonen van hun Kerk en hun volk, in wiens dienst zij nagenoeg geheel hun werk hebben gesteld: de 86-jarige baron Jozef Ryelandt en de 90-jarige Remi Ghesquiere.
Baron Jozef Ryelandt, de eenvoudige, teruggetrokkene, ik zou haast zeggen: de grote éénzame, levend met zijn muziek, zijn zuivere droom en zijn zuiver gevoel.
Nooit is hij de artist van het groot succes geweest. Nooit ook heeft hij zulks gezocht. Doch zijn werk behoort tot de grote kunst, tot de kunst van eerste rang, dat veel onmiddellijk succesrijker werk zal overleven.
Stil maar diep van aard had hij eerbied voor de traditie en ligt op zijn werk de stempel van het renouveau van de liturgisch geïnspireerde muziek, zoals deze uitging van de Mechelse School en door zijn privé-leraar Edgard Tinel op overtuigende wijze was belichaamd geworden.
Als diepgelovig man, voor wie de ethische waarden primeren, edel van inborst en goed in zijn omgang, heeft hij spontaan en natuurlijk zijn
Baron J. Ryelandt heeft zojuist het huldeblijk ontvangen hem aangeboden door de Provincie West-Vlaanderen.
kunst gesteld in dienst van zijn evangelisch ideaal en van zijn Kerk. Met zijn mystieke aanleg en door de beleving van zijn geloof, door de discipline en de beperking in zijn kunst, heeft hij een religieuze muziek geschapen, die hem doet plaats nemen in de rij van de zeldzame groten die dit hoogste ideaal op de zuiverste wijze wisten te vertolken.
Zo ontstonden naast zijn 5 symphonieën, kantaten en veel kortere werken en liederen, de zes grote oratorio's van zuivere mystiek-religieuze aard. De XIV Stonden - Purgatorium - De Komst des Heren - Maria - Agnus Dei - Christus Rex en vier missen.
In al deze werken heeft een katholiek, diepgelovig kunstenaar uiting gegeven aan zijn diepmenselijk religieus gevoel, en het godsdienstig beleven een muzikale gestalte geschonken.
Tevens schonk hij aan ons volk grote, edele, zielsverheffende kunst en aan zijn geboortestad Brugge en geheel Vlaanderen de roem van een groot toondichter.
Baron Jozef Ryelandt, het Vlaamse volk is geen ondankbaar volk. Het heeft zijn kunstenaars lief en weet ze te waarderen. Wij zullen niet onze ‘profeten stenigen’ zoals het Evangelie het uitdrukt.
In 1952 bracht de provincie West-Vlaanderen U, ter gelegenheid van haar cultuurdagen, gewijd aan de muziek, een grootse hulde. Thans huldigt Vlaanderen enkele van zijn verdienstelijkste oudere toondichters. West-Vlaanderen hield eraan de thans 86-jarige Baron Jozef Ryelandt deze welverdiende hulde op dit interprovinciaal podium te brengen. Wij danken God, Die ons U schonk, en wij danken U om het veel goeds en schoons, dat Gij ons gaaft.
*
Nog een andere naam zal nog lange tijd weerklinken in de harten van de Vlamingen: de naam van een man, physisch klein en mager van gestalte, doch groot van zielekracht en onversaagde Christelijke en Vlaamse strijdvaardigheid: Remi Ghesquiere, de koster-onderwijzer van Geluwe, die later organist zou worden te Halle.
Ook deze rasechte Vlaamse kunstenaar heeft doelbewust zijn kunst in dienst gesteld van Kerk en Volk. Zoals de grote tekenaar wijlen Jos. Speybrouck zijn pen en tekenstift gebruikt heeft om het katholiek en Vlaams ideaal bij de jeugd te wekken en te stimuleren, zo heeft Remi Ghesquiere met zijn liederen de Vlaamse jeugd met fierheid en enthousiasme doen zingen van Vlaanderen. Het Kerelskind, De trommel slaat, De Blauwvoet en zoveel andere Vlaamse liederen hebben wij geleerd op de schoolbanken, gezongen in studentenvergaderingen en weerklinken nog steeds in volle strijdvaardigheid op onze Vlaamse bijeenkomsten.
Doch niet alleen Vlaamse strijdliederen heeft Remi Ghesquiere ons geschonken. Ook kunstliederen en koorwerken, die nog regelmatig op het repertorium van onze zangkoren