m.a.w. wanneer men onderzoekt welke betekenis zij aan een bepaald gegeven hechten en hoe zij het trachten op zinvolle wijze weer te geven, zal daaruit de levensbeschouwing die zij aankleven, kunnen worden blootgelegd: dit is b.v. het geval met de verschillende werken die verschenen zijn over de eerste wereldoorlog en die hoofdzakelijk betrekking hebben op het leven van de soldaten aan het front; de keuze van de aspecten die worden belicht in deze overweldigende historische gebeurtenis, alsook de geest waarin dit wordt gedaan, zijn zeker typerend voor de levensvisie van een bepaald auteur. Het sombere protest van H. Barbusse op het einde van Le Feu tegen de vele schreeuwende onrechtvaardigheden die in de maatschappij bestaan en die de oorlogsmachine in de hand werken, is hiervan een treffend voorbeeld: ‘Tous ces gens-là qui ne peuvent pas ou ne veulent pas faire la paix sur la terre; tous ces gens-là, qui se cramponnent, pour une cause ou pour une autre, à l'état de choses ancien, lui trouvent des raisons ou lui en donnent, ceux-là sont vos ennemis! Ce sont vos ennemis autant que le sont aujourd'hui ces soldats allemands qui gisent ici entre vous, et qui ne sont que de pauvres dupes odieusement trompées et abruties, des animaux domestiques.’ Deze oproep wil er een zijn tot universele broederlijkheid onder de mensen tot vrede en vooral tot rechtvaardigheid.
Vele letterkundigen hebben over de oorlog geschreven zoals Claude Farrère, Jules Pravieux, M. Lekeux, Karl Remarque, A. Latzko, H. Teirlinck en andere meer, en telkens vindt men een verschillende reactie tegenover deze beroerende gebeurtenis; deze reactie kent alle schakeringen en gaat van het zuiverste optimisme en idealisme tot de diepste verbittering en ontgoocheling.
Een gelijkaardig en zeer leerrijk onderzoek kan ook worden ingesteld betreffende de priester in de moderne literatuur; men staat hier immers voor een verschijnsel dat betrekkelijk nieuw is, dat nl. herhaaldelijk in de huidige literaire werken en ook in de films de priester op het toneel wordt gebracht en dat hij wordt gekozen als de centrale figuur van een aangrijpend menselijk gebeuren; herhaaldelijk ook wordt op zeer ernstige wijze het religieus probleem behandeld, dit in verband met de ultieme betekenis van het bestaan. Ook hier vindt men opnieuw een zeer grote verscheidenheid van aspecten die op de voorgrond treden; de centrale priesterfiguur van G. Bernanos in zijn Journal d'un curé de campagne, in de strijd die hij voert tegen de verbittering van versteende harten en tegen de religieuse onverschilligheid van een ontkerstend milieu is een zeer kenschetsende vertolking van de christelijke levensvisie van de schrijver, met de beklemtoning van de rol van de genade in de uitbouw van het bestaan. Zo kon men onder elkaar vergelijken de priesterfiguren van Cesbron, Les Saints vont en enfer, van G. Greene, vooral The power and the glory, van F. Hochwälder, Sur la terre comme au ciel, van G. Marcel, Un homme de Dieu, van B. Beck, Léon Morin, prêtre, van H. de Montherlant, La ville où le prince est un enfant, van B. Marshall, Le miracle de Dom Malachie, van Coccioli, Le ciel et la terre en vele andere. De onderlinge vergelijking van deze verschillende uitbeeldingen zal licht werpen op de omlijning van iedere afzonderlijke figuur; daaruit zal men tevens kunnen een algemeen beeld schetsen van de priester in de moderne literatuur, met de ideële achtergrond die men daarbij kan ontdekken.
Eindelijk is er nog een laatste methode, die eventueel kan gebruikt worden om de gedachteninhoud van een literair werk te achterhalen, deze bestaat erin de centrale themata in het totale werk van een en dezelfde schrijver naar voor te halen. Men maakt dus een studie over het gehele werk van een schrijver; de voornaamste themata worden daarin opgezocht en de behandeling van ieder thema afzonderlijk wordt nagegaan in al de verschillende werken, dit vooral met de bedoeling te zien of er gebeurlijk een evolutie valt waar te nemen van het ene werk tot andere en dus of de bestudeerde schrijver een verdiepings- of rijpingsproces tegenover de besproken vraagstukken heeft doorgemaakt. Aldus kan men een onderzoek instellen naar de houding van Sigrid Undset tegenover het lijden, de vriendschap, de liefde, het huwelijk, de godsdienst, voor zover dit kan opgemaakt worden uit haar verschillende werken. Een dergelijk onderzoek zou ook kunnen doorgevoerd worden voor F. Mauriac vooral wat betreft de menselijke hartstocht en de genade of voor Albert Camus in verband met de betekenis van het bestaan; dit kan tenslotte voor iedere auteur van formaat worden gedaan, indien men maar de verschillende punten op aangepaste wijze weet te kiezen.
Het onbetwistbaar voordeel van een dergelijk onderzoek ligt erin dat het samenbundelen van al deze themata die voorkomen in het werk van een bepaalde auteur, zal leiden tot een synthetisch inzicht in zijn levensbeschouwing; ook hier zal er weer een onderlinge belichting zijn van de verschillende themata door elkaar, omdat een levensbeschouwing een eenheid vormt, waarvan de verschillende bestanddelen slechts op artificiële wijze kunnen worden afgezonderd.
*
Een dergelijke benadering van de literatuur, waarbij natuurlijk het esthetisch aspect werd buiten beschouwing gelaten, kan heel wat verrijkende inzichten bijbrengen bij diegenen die ze op fijnzinnige wijze weten te voltrekken; deze inzichten zullen allereerst van psychologischen aard zijn, in deze zin dat het mensenbeeld in zijn wisselende verschijning aan hen zal worden geopenbaard; zij zullen ook van historischen aard zijn: men zal immers tot de constatie komen dat ook de gedachten een ontwikkeling doormaken, dat zekere nieuwe systemen opkomen, een periode van grote aantrekkingskracht kennen om dan in vergetelheid te geraken.
prof. dr. gerard verbeke