Opvoeding door schoolversiering
Speelzaal der internen van de hogere cyclus met in de achtergrond het monumentale schilderij dat de opvoeding van de jongen symboliseert.
Bij het begin van het lopende schooljaar werd op het college te Tielt gezocht naar 'n sprekende wederaanpassing en verfraaing van oude lokalen, bepaald de speelzalen van hogere- en middensectie.
Het was hierbij niet alleen te doen om een praktische oplossing. Er werd vooral ook gezocht naar schoonheid en smaak afgestemd op de ouderdom en de psychologische wereld van de leerlingen, om aldus aan deze lokalen 'n meer huiselijke sfeer te schenken welke de familiale gemeenschapsgeest in het collegeleven zou in de hand werken.
Bij planning en uitwerking mocht zeker gerekend worden op de medewerking van bekwame vakmensen. Toch durven wij schrijven dat het eindresultaat voor de
Schilderij van de uitgeweken Poolse kunstenaar Bruno Recki, tevens het pronkstuk van deze zaal.
Foto Lommée. Roeselare.
drie vierden het werk is van de leerlingen zelf.
Bij de uitwerking kregen de jongens zelf een deel van het initiatief in handen, waardoor zij, mits enige taktvolle leiding, aan hun gedachten- en gevoelsleven uitdrukking leerden geven. Bij dergelijk opzet wordt de esthetische smaak van de leerlingen op gevoelige wijze ontwikkeld.
Reeds verschillende maanden hebben de vernieuwde lokalen de proef van de avondontspanning doorstaan. Als gevolg van deze inspanning stellen wij vast dat de leerlingen ongedwongen een grote eerbied aan de dag leggen. Spontaan zijn zij gaan aanvoelen, dat hier meer voornaamheid past en wellicht doen zij hierbij, ofschoon onbewust, 'n tikje fierheid op over de instelling waar zij studeren.
Door het genieten van een midden dat hen aanspreekt in fraaie lijnen en vormen ondergaat de jongen een ware opvoeding; ruimere begrippen, zelfvertrouwen en voornaamheid zijn de resultaten.