Personalia
* In een kunsttentoonstelling ingericht door het stadsbestuur van Torhout en die plaats greep tijdens de maand december in het stadhuis aldaar was werk voorgesteld van Johanna Schelpe (handweefkunst), Maurice Claeys (edelsmeedkunst) en F.W. Van Hinsberg (smeedwerk). Bij de opening werd het woord gevoerd door onze voorzitter, de h. Jozef Storme.
* De jonge kunstschilder F. D'anneel uit Oostende behaalde de eerste prijs met grote onderscheiding en de prijs Henri Van Haelen aan de Kon. Academie te Brussel en bovendien de Medaille van de Stad Brussel en de Regeringsmedaille. Deze onderscheidingen werden hem overhandigd in het Paleis der Akademiëm op 18 december. Hij nam ook deel aan de tentoonstelling ‘Christus' geboorte in de kunst’ te Brussel.
* Toondichter en orgelist Roger Deruwe componeerde een volksmis (in het Nederlands) op tekst van Fernand Etienne. Van dezelfde dichter en toondichter werd het lied ‘Maria Uitverkoren’ opgenomen in ‘Het Vlaamse Lied’ de jaarlijkse muziekuitgave van het Davidsfonds 1955.
* Kunstschilder André Desmet, uit Roeselare, trad begin januari in het huwelijk te Bissegem. Oprechte gelukwensen! - De decoratie van de zaal Gudrun, verbonden aan de Bank van Roeselare te Roeselare, werd grotendeels uitgevoerd door deze kunstenaar.
* De heer Gerard Vermeersch uit leper gaf te Wervik een deklamatieavond voor de plaatselijke afdeling van het Davidsfonds. Met Hector Deylgat als spreker treedt hij op in ‘Een Kerelsmale met Albrecht Rodenbach’.
* In de rookzaal van de Stadsschouwburg te Kortrijk stelde kunstschilder Michel Depijpere uit Kuurne zijn werk tentoon tijdens de maand december.
* Kunstschilder Anto Diez die de Thorletprijs van de Académie Française verwierf, stelde tijdens de maand december zijn werk tentoon in de galerie Artes te Hasselt.
* Het nieuwe orgel van de S. Antoniuskerk te Oostende, gift van wijlen Jf. Jean, werd ingewijd op 10 december. Het was gebouwd overeenkomstig de plannen van de orgelist Stefaan Dombrecht. Bij de inwijding hield de orgelist Jozef Berden een geslaagd recital.
* Van de hand van Jozef Geldhof verscheen een merkwaardige biografie over Julius Devos (Pater Renatus), aan wie Albrecht Rodenbach zijn gedicht ‘De eerste martelaar’ heeft opgedragen. Het boek werd keurig uitgegeven en bevat verschillende illustraties. (75 F - Uitg. De Franciskaanse Standaard, Brugge).
* Te Sint Andries-bij-Brugge werd een kunstkring opgericht ‘De Goudblomme’. In een eerste bijeenkomst in de herberg ‘De Lange Munte’ werd door Gaby Gyselen een causerie gehouden over moderne schilderkunst, aan de hand van een stel fraaie lichtbeelden. Wij wensen de nieuwe kring het beste!
* Op de herfsttentoonstelling door Henegouwse kunstschilders ingericht te Doornik werd het werk van ons medelid Simon Hendrickx ‘Pinval’ door de staat aangekocht.
* Het Knapen- en mannenkoor van het St Bernardusinstituut te Knokke voerde met Kerstmis de vierstemmige Kroningsmis van Mozart uit in de H. Hartkerk te Knokke. Het orgel werd bespeeld door Jacques Maertens, en de algemene leiding was in handen van Broeder Ildefons C.F.X. Dezelfde mis wordt op 22 januari 1956 via Radio Kortrijk uitgezonden te 10 uur.
* Kunstschilder Octave Landuyt nam deel aan de tentoonstelling van aquarellen, georganiseerd door het Ministerie van Openbaar Onderwijs te Luxemburg en te Esch-Alzette tijdens de maanden oktober, november en december 1955. Samen met de kunstschilders Bertrand, Mendelsohn, Van Lint, Mara en Dubosq werkte hij mede aan de uitvoering van een belangrijke bestelling voor de Belgian Shell Cy.
* Het toneelstuk ‘De Stuwdam’ van Andries Poppe werd tijdens de maand december enkele keren opgevoerd door het gezelschap van de K.V.S. Brussel.
* Van Emiel Reynaert komt een zeer uitgebreid overzicht met bloemlezing te verschijnen van ‘De Letterkunde te Roeselare’. Het werk dat uitgegeven werd met de steun van de N.V. Bank van Roeselare en West-Vlaanderen, werd door de schrijver opgedragen ‘ter nagedachtenis aan Albrecht Rodenbacht, de geniale jongeling, bij het eeuwfeest zijner geboorte’. Het woord vooraf werd geschreven door Jozef Van Den Berghe, die het boek eveneens inzet met een gedicht ‘Aan Albrecht Rodenbach’. Uitgave in eigen beheer St Amandsstraat 42, Roeselare.
* Van de hand van R. Vandenbussche verscheen zopas een historisch-folkloristische studie over ‘De Klokken van Eernegem’. Het werkje kost 30 F en werd uitgegeven in eigen beheer (P.C. 1688.90 R. Vandenbussche, Eernegem).
* Te Roeselare gaan op 3, 5 (gala), 8 en 9 april opvoeringen door van Albrecht Rodenbach's Gudrun, door de plaatselijke Koninklijke Toneelgilde Volksveredeling. Regie: Remi Van Duyn.
* Antigone van Sofokles wordt opgevoerd in het Klein Seminarie te Roeselare op 21 februari (17 uur), 23 februari (14.30 uur), 26 februari (15 uur), 28 februari (gala: 19.30 uur), 1 maart (14.30 uur), 4 maart (17 uur), 11 maart (16 uur), en 12 maart (19.30 uur). De regie is in handen van Antoon Vander Plaetse, die tevens de rol van Kreoon zal spelen. De rol van Teiresias wordt gespeeld door Hector Deylgat.
* In de tentoonstellingen van Westvlaamse schilders, die doorgingen in december en januari te Hasselt en te Antwerpen kwamen werken voor van Maurice Boel, Roger Bonduel, Lucien De Gheus, Thomas Deputter, Maurits Dousselaere, Jules Gonthier, Joris Houwen, Octave Landuyt, Marie-Rose Lannoy, Raymond Leroy, Jo Maes, Marcel Notebaert, Luc Peire, Julien Rogier, Raf Scheers, Rik Slabbinck, Gustaaf Sorel, Gilbert Swimberghe, Hilaire Vanbiervliet, José Van Gucht, Louis Verbeeck, Adriaan Verwee en Ferdinand Vonck.