[Kunstleven]
Verbondsberichten;
Westvlaamse discotheek
Eerste plaat overhandigd aan de provinciegoeverneur
OP 23 december 1955, tijdens een korte plechtigheid in het goevernementspaleis te Brugge, heeft de heer Jozef Storme, bestendig afgevaardigde en voorzitter van het Westvlaams Kunstenaarsverbond, aan de h. P. van Outryve d'Ydewalle, de eerste plaat overhandigd van de Westvlaamse Discotheek. Deze bijeenkomst werd bijgewoond door de leden van de bestendige deputatie van de provinciale raad: dhhr Bossuyt, Gillon, Loncke, Olivier en Smissaert en de provinciale griffier dhr Lommee. Ons Kunstenaarsverbond was behalve door haar voorzitter vertegenwoordigd door dhhr André Demedts, ondervoorzitter voor de literatuur, en Staf Weyts, verbondssecretaris; dhhr Antoon Vander Plaetse, ondervoorzitter voor het toneel, en Remi Van Duyn, die de voordrachten van de teksten van Rodenbach en Verriest hadden verzorgd; Kanunnik Jozef Dochy en Dr Albert Smeets, die met de tekstkeuze en de inleidingen van de eerste plaat was gelast, samen met Prof. Dr Albert Westerlinck Laatst genoemde had zich spijtig genoeg moeten laten verontschuldigen evenals Prof. Dr J.L. Pauwels, weerhouden te Leuven. Men merkte ook de aanwezigheid op van dhr Etienne Vergote, aan wie men de technische uitvoering der platen te danken heeft in samenwerking met de Deutsche Gramofongeselschaft (Siemens, Hannover).
De h. Storme onderlijnde in zijn toespraak de doelstellingen van het Kunstenaarsverbond. Hij somde de initiatieven op die reeds werden verwezenlijkt en deelde mede dat op het ogenblik twee initiatieven in uitwerking zijn, namelijk de Westvlaamse discotheek, en dan de verwezenlijking van een grote documentaire kleurfilm, over het kunstleven in West-Vlaanderen. Beide initiatieven, zoals trouwens de hele werking van de vereniging, zijn erop gericht de kunstenaars door de massa beter te doen kennen.
Nadat de h. Goeverneur zijn waardering had uitgedrukt voor de werking van het Kunstenaarsverbond, hield de h. Antoon Vander Plaetse, de grote promotor van deze Westvlaamse discotheek een toespraak, waarin hij vooral wees op de herhaalde pogingen die sinds vele jaren werden aangewend om het schoonste van onze klassieke Vlaamse letteren op de plaat vast te leggen. De h. Vander Plaetse verheugde zich erover dat thans die poging verwezenlijkt werd en hoopte dat de reeks blijvend zou mogen voortgezet worden.
De eerste fonoplaat werd hierop beluisterd. Aan de ene kant van de plaat draagt Remi Van Duyn twee werken van Hugo Verriest voor: het Vlaamse volk moet herleven, een van zijn voordrachten, en het gedicht Avondstilte. Aan de andere kant draagt Antoon Vander Plaetse enkele Rodenbachgedichten voor. De verwezenlijking van de klankopname is onberispelijk.
Wij herinneren eraan dat benevens deze eerste plaat in de reeks klassieke Westvlaamse auteurs nog platen zullen verschijnen over Guido Gezelle (keuze van de stukken door Prof. dr Frank Baur), over Maurits Sabbe en Omer Karel De Laey (keuze door Raymond Brulez en Dr Dries Devos), over René De Clercq en Cyriel Verschaeve, door Ferdinand Vercnocke en dr R. Vanden Bussche, o.p. en over Stijn Streuvels (keuze gedaan door André Demedts). De platen van deze discotheek zijn langspeelplaten van 30 minuten. Zij kosten 1.000 F voor de reeks van vijf platen en 250 F voor één plaat. Men kan bestellen door storting op giro 9576 van de Bank van Roeselare, met vermelding ‘Westvlaamse Discotheek’.
Wie inschrijft op de ganse reeks kan ook 200 F betalen bij het verschijnen van elke plaat (ongeveer om de vier maanden).
Hoe verzorgd de verpakking ook is, toch biedt de verzending van afzonderlijke platen een zeker risico. Daarom raden wij aan de platen zo mogelijk persoonlijk af te halen op een der volgende adressen: F. Bonneure, Rijselstraat 329, S. Michiels-Brugge (t. 344.91); Etienne Vergote, Zandstraat 18-24, Kortrijk (t. 216.91); A. Smeets, Warschaustraat 12, Oostende (t. 75075); Hector Deylgat, Polenplein 5, Roeselare (t. 222.21); J. Lannoo, Kasteelstraat 85-87, Tielt (t. 169). De administratie der Discotheek berust bij Dhr Hector Deylgat.