Editoriaal
Je ne connais rien de plus difficile, que de réveiller un homme,
qui dort les yeux ouverts.
Georges Braque
OOK WIJ MOGEN NIET LANGER ONWETEND, ONVERSCHILLIG OF AFZIJDIG BLIJVEN VAN HET grote probleem dat onze beschaving in het algemeen en onze godsdienst in het bijzonder beroert: zal het werk van de hedendaagse kunstenaar ingang vinden in de kerk?
Dat alle vooraanstaande denkers het vaak daarover hebben, ook zelfs in andersdenkende geschriften, Bjkt wel een bewijs van het gewicht van de kwestie.
Dat de grootste kunstenaars uit alle landen, zelfs enkele die niet christen heten, het beste van zich voor die zaak veil hebben, dwingt ons met respect te trachten de knoop door te hakken, opdat in het Licht, die Rust zou gevonden worden die noodzaak is bij alle wordingsproces.
Daarom is het onze bedoeling alle stellingen vrije tribune te geven, om de lezer bij vergelijking van de diverse geluiden, te leiden tot die inzichtbarende Rust.
Dit zullen we te danken hebben aan hen, die onvoorwaardelijk deze confrontatie hebben mogelijk gemaakt door ons hun ideeën, resultaat van hun denken, of vooral van hun scheppende arbeid prijs te geven.
Dit zijn de tijdschriften: Art d'Eglise, Art Sacré, Fede e Arte en Zodiaque,
de architecten: Hermann Baur, Marcel Breuer, Le Corbusier en Prof. dr Ir Arch. Rudolf Schwarz,
de beeldhouwers: Jean Lambert-Rucki, Giacomo Manzù, Marino Marini, Marcello Mascherini, Prof. Ewald Mataré, Henry Moore, Albert Schilling, Ossip Zadkine en Léon Zack,
de schilders: Gino Severini en Georges Rouault,
de glazeniers: Berçot, Fernand Léger en Prof. Georg. Meistermann,
de edelsmeden: Meinrad Burch-Korrodi, Josef Jaeckel en Hein Wimmer,
voor de paramentiek: Schwester Augustina Flüeler,
voor de borduurkunst: Lisel Lechner,
voor de mozaïek: J. Bazaine en K.G. Elenbaas,
voor de tapijtweefkunst: Jean Lurçat en Jean Olin,
de medewerkers: Maurice Brillant, Cyriel De Keyzer, ir Arch. Paul Félix, P. Janssens o.p., Jean Guichard-Meili,
en speciaal de redacteur van ‘West-Vlaanderen’ Fernand Bonneure.
Andere geluiden, ander werk mocht er blijkbaar bij. Ofwel heeft het ons niet tijdig bereikt, ofwel gaf het fotografisch materiaal waarover wij beschikten, ons geen voldoening. Wij betreuren zo o.a. de afwezigheid van een schilderij van Alfred Manessier.
Het ware ons een groot genoegen omtrent dit nummer bedenkingen of vragen te ontvangen, die leiden mochten tot een regelmatige rubriek in dit tijdschrift.
MICHEL MARTENS,
glazenier.