nous l'imaginons, nous le reconstituons; c'est une présence qui nous semble aujourd'hui indispensable pour nous permettre de pénétrer plus avant dans les secrets de la création (Gaston Diehl).
Deze uitspraak lijkt ons hier volledig gewettigd. De geest van deze artist komt volledig, zonder enig masker, in zijn werk tot uitdrukking. De kennis van de mens was de directe aanleiding van zijn werk. Zeldzaam zijn de artisten die als Matisse zo open, zo eerlijk, zo zeker en scherpzinnig voor hun werk hebben gestaan. Een van zijn grote bewonderaars, Gaston Diehl, schetst als volgt een indruk die hij opdeed bij een bezoek aan de schilder: le magicien est là, souriant et tranquille, travaillant dans sa chambre, assis bien droit dans ce lit où la maladie le cloue souvent, hélas! tandis que sur le pupitre aménagé, ses mains, avec une extraordinaire aisance inscrivent en souples et sûres arabesques, la silhouette du modèle installé non loin dans un fauteuil. Quelle rapide décision dans ces gestes, quelle vivacité dans ces yeux qui pétillent d'intelligence derrière les lunettes. Sur ce visage, plein, régulier, énergique, encadré par une petite barbe blanche, les ans n'ont fait qu'ac-centuer l'air de majesté et de sérénité qui en émane, l'impression de naturelle autorité et d'instinctive méditation qui s'y affirme, et tempérer davantage encore cet aspect austère et concentré par le sourire de bienveillance qui marque la commissure des lèvres. Imposant, souverain, rayonnant d'intelligence et cependant simple, affable, acceuillant, tel apparaît le grand artiste qu'un gloire mondiale a depuis longtemps couronné sans le rendre plus orgueilleux.
In dit portret van de mens, komt ook de zin van het werk duidelijk tot ons; schoonheid van de gekozen objecten, kennis van uitkiezing, zinvolle en subtiele akkoorden. In het kleinste van zijn schilderijen of tekeningen zingt de zang van het intense leven; alles schijnt uitgedrukt en uitgegroeid in bloemtuilen. Matisse was tevens een der zeldzame schilders die zo vlug en zo volledig bewust werd van de ontwikkeling van zijn oeuvre. Vanaf 1908 - als het ware zijn vertrekpunt - stelt hij
Marcel Gromaire, De witte Boom. - Foto Georges Allié, Parijs.
het doel vast dat hij wil bereiken en de middelen die hij zal gebruiken. In dit jaar publiceerde hij in de
Grande revue een theorie waaraan hij tot aan zijn dood toe getrouw bleef zonder dat zijn gestadige ontplooiing erdoor werd gestuit. Op die basis gaf hij aan zijn kunst een merkwaardige geest van vernieuwing, en dàt is een kenmerk van grote artisten.
Niettemin kan men het werk van Matisse indelen in vier perioden: expressie (1900-1908); beknoptheid; harmonie (1917-1926) en sereniteit, evenwicht en zuiverheid (1927). Deze tijdperken sluiten volledig aan bij zijn artistieke ideeën. Hieruit blijkt weeral een zekerheid, een zuiver inzicht en een geloof, die inderdaad meer dan alledaags zijn. Terwijl zijn ervaring stelselmatig groeit, geeft hij in zijn werk een steeds grotere plaats aan evenwicht, weliswaar niet zonder ook steeds te streven naar een maximum van zuiverheid. In zijn levensavond hebben de jaren en het lijden zijn scheppingskracht niet gehinderd, integendeel: in zijn laatste werken stelt men een warmte vast, een enthousiasme en een élan, die haast aan een nieuwe bloei doen geloven. Nog iets dat men tenslotte slechts
Marcel Gromaire, De fruitverkoopster. - Foto Georges Allié, Parijs.
bij hele grote artisten aantreft, als een Tintoretto, een Renoir.
Marcel Gromaire werd op 24 juli 1892 geboren te Noyelles aan de Samber. Hij is een vrije artist, een geraffineerd denker die zich met zijn noords geboorteland innig verbonden voelt. Gromaire is een ruwe kunstenaar. Hij kent de straat en het dagelijks slameur van arbeiders en boeren. In zijn smokkelaars, zijn maaiers, zijn kaartspelers, zijn bierdrinkers, zijn houtvesters, zijn vissers en zijn boerenvrouwen tekent hij de vertrouwde figuren van de Vlaamse folklore. Hij verheft afgeleefde en plechtige individuën tot een waardigheid van typen wier majesteit haast het monumentale raken... des spécimens d'un art à grand dévéloppement décoratif... qui confère à la réalité précaire une authentique réalité. Deze bedenking die Felix Fénéon in 1886 neerschreef over het werk van Seurat kan perfect toegepast worden op het architecturaal karakter van Gomaire's composities. Te zelden nochtans kreeg hij gelegenheid om te tonen dat hij de grote animator kon zijn van ruime decoratieve ensembles.