Plastiek
Het museum voor schone kunsten van Rijsel
HET museum voor Schone Kunsten van Rijsel is niet zoals elke Fransman getuigt van het Louvremuseum le plus varié et le plus riche qui soit au monde.
Te Rijsel hebben wij niet de vedetten - Mona Lisa - de Venus van Milo - de Nikè van Samothrake, die bijkomende oorzaak zijn voor zoveel mensen om een ticket te nemen Parijs heen en terug.
Er zijn mij inderdaad meer lieden uit de omgeving bekend die het Louvremuseum hebben bezocht en niet dikwijls de reis Parijs ondernamen en het museum van Rijsel nog niet hebben bezocht en nochtans meermalen te Rijsel hebben vertoefd.
Veel streekgenoten die de wisselkoers volgen hebben te Rijsel in Frans-Vlaanderen liever het o welig huis opgezocht om er te zitten aan een voordelige prijs aan rijke taeflen, en wie denkt in zó een voldaanheid aan een museum, dat nochtans naar het geschreven woord van Marinetti, zo ik me niet vergis, de geschikte openbare slaapzaal is. - Zo men het museum van schilderijen van Rijsel beschouwt als een stedelijk museum, met een uitsluitend lokaal karakter, dan heeft men het verkeerd voor, want Rijsel bezit een der mooiste provinciale musea van Frankrijk, (ongeveer 1500 nummers) en alle scholen zijn er vertegenwoordigd, dikwijls op een zeer treffende wijze.
Vooraleer een kort bezoek te brengen aan de zalen, om hier en daar op een werk te kunnen
Museum voor Schone Kunsten te Rijsel.
wijzen, roepen wij onmiddellijk de Rijselse vedetten op, en deze zijn bij de primitieve Nederlanden:
de symbolische fontein van Dirk Bouts - Van Rubens: een
afdoening van het kruis - van Frans Hals: een
Hille Bobbe - uit de Spaanse school:
de Jonge vroumen en
de Oude vrouwen van Goya, van Gustave Courbet:
Fin d'après-midi à Ornans. Daarmee moge al blijken dat om werken, die behoren tot veler
musée imaginaire thuis te vinden een bezoek aan het Rijsels museum aangewezen is.
Het Paleis des Beaux Arts, aan de Place de la République, waar sinds 1892, de verzamelingen van het museum zijn ondergebracht, is een neoclassicistische constructie met zuilen-frontons - lucarnes - een variëteit van bekamde dakruggen en koepels, bekroond met een lantaarn, in een woord met alle elementen, die wij, met de ogen toe, zien gebruiken door de architecten uit de eclectische xixde eeuw om een officieel monument op te timmeren.
Vooraleer daar te zijn gehuisvest vond de kern van het Rijsels bezit, achtereenvolgens plaats in de kapel der Recoletten en in het Hôtel de Ville.
Vóór 1789 bestonden er buiten Parijs geen musea. Wanneer de revolutie losbrak, werd het bezit van de kerk en van de emigré's in beslag genomen en voorlopig verzameld in dépot's daartoe ingericht in de hoofdplaatsen der districten. Commissie's werden gevormd, om zo goed en zo kwaad als het ging deze goederen te beheren. Af en toe was er wel eens een fuite. Door de Fransen wordt toegegeven, dat zeer veel werken door hun zegevierende legers werden gewonnen in Vlaanderen, Holland, Duitsland en Italië, zodat zij voor deze werken, geen behoorlijke factuur kunnen voorleggen. In 1801, ingevolge het Concordaat van Napoleon met Paus Pius VII, werden goederen teruggegeven en in hetzelfde jaar een besluit ondertekend waardoor de Provinciale musea werden gesticht. Eerst werden 15, nadien nog 5 steden aangeduid, en daartoe behoorden o.m. Brussel en ook Rijsel. Werken die in het Louvre en te Versailles geen plaats meer vonden, verdeelde men tussen die twintig aangeduide centra en deze vormden de eerste kernen voor de musea.
Te Rijsel werd die eerste kern voornamelijk verrijkt met giften van twee Rijsesle ingezetenen, de heren Leleux en Brasseur. De voormalige conservator, wijlen de heer Emile Theodore, een enthousiast vriend der Vlamingen, die na de beschieting van 1914 veel zorgen heeft besteed om het beschadigde gebouw en de geborgen verzamelingen te herstellen en opnieuw te ordenen was zó fier over de verzameling kunstwerken waarover hij conserveerde, dat hij het niet altijd over het hart kreeg de bezoeker bij middel van de onderschriften nauwkeurig in te lichten over de al dan niet 100 procent authenticiteit van schilderijen, die aldus gemakkelijk het vaderschap toegekend kregen van een té zwaar auteur. Sinds Mr Pierre Maurois hem heeft opgevolgd, is een kopie naar Bruegel niet meer authentiek - en een Bosch is nu geworden, sincèrement een repliek van een verdwenen schilderij van Hiëronimus Bosch Le Concert dans l'Oeuf, een overigens zeer typisch motief.
In het museum zijn de schilderwerken gegroepeerd én chronologisch én per school. Zo is er een galerij der Primitieven met Italiaans werk van vóór de xvide eeuw en Vlaams en Frans