welke zich in de vormgeving (gevolg van de konsekwentie der ontwerpers) zullen uitdrukken.
Vroeger bestond een normale woning uit een hall, trapzaal, rookkamer, salon, boudoir, eetplaats, suite, keuken, achterkeuken enz. Deze uitgebreide huizen hadden voor elke kamer één enkele welbepaalde bestemming zodat ook het ameublement dezer kamers eenzijdig, zelfs eenvoudig, doch door de veelvuldigheid der kamers cok zeer talrijk was. Begrijpelijkerwijze waren deze woningen slechts voor gepreviligieerde enkelingen bereikbaar, de grote massa moest zich tevreden stellen met onooglijke krotten of onbewoonbare kleine kopijen van die grote woningen. Door de demokratisering van het staatsbestel kwam de goede woning in het bereik van iedereen. Het knechtenen meidenschap is verdwenen; enerzijds door een zekere gelijkschakeling der geldmiddelen, anderzijds door voordelige werkverschaffing op andere gebieden (de industrie). Daardoor ontstonden kleinere kompakte woningen waar komfort en gemakkelijk onderhoud de vroegere luxe en enorme kamers vervangen.
De salons, eetplaatsen, rookkamers hebben plaats geruimd voor de grote luchtige ruime woonkamer. De enorme keiderkeuken met achterkeuken, kelders enz. maakte plaats voor een klein uiterst praktisch kooklahotatovium met ijskast, mixers, elektrische oven enz. Deze keukens zijn soms heel perfect ingericht.
Al te vaak echter moet de oude eetkamer-garnituur aan bedrijvigheden en noodwendigheden van de woonkamer voldoen. Het verouderde buffet is echter absoluut ongeschikt om een radio te plaatsen, fono-platen te bewaren, als bergplaats te
Beeld uit een woonkamer ingericht door Van den Berghe naar een ontwerp en met meubels van Jos. De Mey. De woning, een minimum type van ongeveer 230.000 F; opgericht door de Nat. Ms. vr. Goedk. Woningen te Doornik, toont de karakteristieke woonkamer van onze tijd. Ruim, luchtig, goed zicht op de natuur, goede verdeling der ruimte in eethoek en zithoek. - Men bemerke ook hier de toepassing van schakelmeubelen. nog aangevuld met een harmonisch bij de wand aansluitende zit- slaapbank. De televisie zeteltjes kunnen per twee, drie of vier tot een bank samengevoegd worden. - Stoelen van E. Verannerman. Photodocuments, Brussel.
dienen voor boeken en tijdschriften, het speelgoed der kinderen of het naaigerief van moeder. Die zes stoelen met tafel (het zijn altijd zes stoelen zowel voor het gezin met 1 kind als voor dit met 10) zijn niet geschikt om vrienden te ontvangen, naar televisie te kijken enz.
Nee, deze nieuwe opvatting, het dagelijks gebruiken van een grote kamer met veelvuldige bestemming, welke dan nog voor elk gezin afzonderlijk steeds anders zal zijn, brengt noodzakelijkerwijze een nieuwe schikking en andere meubeltypes met zich mee.
Uit deze overwegingen zijn de talrijke experimenten ontstaan met allerlei soorten stapel- schakel- en element-meubelen. Hier ligt het ontstaan van het laatste kenmerk der nieuwe binnenhuisinrichting dat ik wou aanraken, nl. de scheiding tussen losse (zit) meubelen en de vaste (berg) meubelen. De kastmeubelen worden niet meer per ensemble ontworpen en verkocht. Zij worden allen afzonderlijk ontworpen en hebben elk één of meer bijzondere en welbepaalde bestemmingen, welke steeds op de best-mogelijke manier aangepast worden. Zo zijn er boekenkasten, schrijfmeubelen, buffetkasten, linnenkasten, radio-, fono-, bar-, diskoteek- en nog meer andere kasten.
Al deze meubelen zijn dan zo ontworpen dat zij op één of andere, soms zeer ingenieuze en elegante wijze, tot één geheel kunnen gevormd worden om aldus bij vb. een hele wand in de ruimte volledig te vullen.
Deze kasten en andere bergmeubelen zijn ontworpen als rustige kubusvormen, waar kleur en lijnenspel de vroegere stofnesten en andere krullendraaierij kwamen vervangen. Het onderhoud is zeer vereenvoudigd. Men bekomt de nodige rust, men maakt tevens de kamer ruim terwijl alleszins meer bergruimte bekomen wordt dan met de gewone losstaande kasten het geval was.
Grote voordelen van dit soort meubelen zijn:
1. Men stelt zelf zijn eigen interieur samen, volgens eigen behoeften en eigen mogelijkheden. In dit opzicht zijn deze meubelen echt sociaal te noemen; zij vormen geen dwangbuis voor wie ze kopen.
2. Men kan ten allen tijde, bij vb. als de familie zich gaat uitbreiden, als er een kind gaat verder studeren enz., de nodige elementen bijkopen, welke dan onopgemerkt en in volledige harmonie aan de voorgaande meubelen kunnen toegevoegd worden.
3. Bij het verhuizen kan met deze meubelen, welke meestal niet veel plaats innemen, een gans andere schikking gemaakt worden zonder dat heeft gevreesd voor een tekort aan ruimte.
4. Door onderlinge verplaatsing van het ene element tegenover het andere kan eveneens zo gewenst een prettige afwisseling in het interieur worden bekomen.