meisjes. Doch dank zij de doordrijvende geest van de Gruyter, werd ons geduld schitterend bekroond, want onze dames spanden zich in en droegen met een wonderbaar geduld al de miseries van het gure frontleven. Aan een toelage viel niet te denken, op onze eigen kosten werden de dames gelogeerd op de tweede verdieping bij de apotheker van De Panne. Daar Hoogstade vrij moeilijk te bereiken viel, en wij over geen enkel vervoermiddel beschikten, konden gezamenlijke herhalingen practisch geen plaats grijpen. Toen besloten wij een aanvraag in te dienen tot verplaatsing, en later werden we ingelijfd bij een compagnie d'artillerie, die te De Panne was gelegerd. Weldra was alles nu kant en klaar en de eerste opvoering van Warenar had plaats in de schouwburg van de Koningin te Hoogstade, een tweede in het gasthof Ocean te De Panne, een derde te Vinkem, en zo was de zaak aan het rollen. Elke opvoering was een echte triomf. Onze pogingen tot ontspanning en geestelijke ontwikkeling van de Vlaamse soldaten werden met succes bekroond. Onze Vlaamse jongens kwamen van drie, vier uur ver te voet om aanwezig te zijn. Meer dan één maand speelden wij ditzelfde werk, dag op dag, en wat wel het wonderlijkste was: onze jongens, zoveel honderden onontwikkelde piotten, smaakten dit werk uit vroeger eeuwen, voorgedragen in niet gemakkelijk, vreemd klinkend oud-Nederlands.
Het tweede werk was Freuleken van H.C. Roelvink, een gemoedelijk spel van liefde, dat zoveel tranen heeft doen vloeien bij onze stoere IJzerjongens, wanneer de zoete herinnering aan het huiselijk leven en aan moeder opdook, maar dat ook zoveel vreugde heeft verwekt. Freuleken werd het lievelingsstuk van het front, en het werd dagelijks gespeeld van 25 Juni tot einde Juli.
Toen kwam Starkadd van Alfred Hegenscheidt aan de beurt, een werk dat de Gruyter van de eerste tot de laatste letter uit het hoofd kende. Hij gebruikte trouwens bij de herhaling nooit een tekst. Om dit werk te kunnen opvoeren moesten wij beroep doen op nieuwe krachten: Jan Cammans, R. Longin. E. Verlinden en Honoré Verhaert. Met dit Vlaams werk had het fronttoneel zijn faam voor goed gevestigd, en hoe langer hoe meer kregen onze jongens belangstelling en verering voor het reuzenwerk dat tot stand gekomen was. Dag na dag speelden wij dat zelfde werk. Een der eerste opvoeringen werd te Hoogstade bijgewoond door dr Frans van Cauwelaert, die ons persoonlijk verklaarde, dat hij nooit zulk samenspel had gezien, en
Leden van het Fronttoneel. Hoogstade 1918. - V.l.n.r. O. Laloo, H. Laloo, Juliaan Platteau, Dr J. Osc. de Gruyter, Prof J. Rouckhout.
zulke eenheid van taal op de planken had waargenomen. Later nog hadden wij het genoegen ook Jeanne de Coen onder onze medewerkers te mogen tellen. Dr de Gruyter besloot nieuw werk ter studie te nemen, ditmaal een blijspel. De keuze viel op het stuk van Oscar Wilde:
Het belang van Ernst. Doch dat werk bestond alleen in de oorspronkelijke taal, het Engels. Dat was echter geen bezwaar voor de Gruyter. Op één dag en één nacht was dit werk tot ieders verbazing vertaald; de rolverdeling was gedaan, voor elke medespeler was de rol afgeschreven, en tien dagen later volgde de eerste opvoering te Hoogstade.
De hoge omes zagen die uitbundige bijval eerder met lede ogen aan. Het Fronttoneel was de burcht geworden, verdedigd en geschraagd door al de Vlaamse soldaten van de IJzer, en het Groot Hoofdkwartier durfde het niet aan een verbod uit te vaardigen. Dit laatste werk speelden wij tot een paar dagen vóór het groot offensief. Toen kregen de dames bevel dadelijk het frontgebied te verlaten, en wij moesten onze regimenten vervoegen, om opnieuw, als gewoon soldaat, het offensief mee te maken.
Na de wapenstilstand werd een rondreis gemaakt in de grote steden van Vlaanderen met werken als Freuleken en Starkadd, ten voordele van caritatieve werken, onder meer Het kind van de soldaat. Zo traden wij op in de Nederlandse schouwburg te Brussel, de stadsschouwburg te Gent, te Brugge, te Veurne, Sint Niklaas enz. Overal dezelfde geestdrift: het fronttoneel of de schouwburg van de Koningin, was geworden het nieuw toneel van alle Vlamingen, die op onze avonden weer eens lucht konden geven aan hun gevoelens van liefde voor taal en volk. Hoe menigmaal werd, na de opvoeringen, dr de Gruyter, door het publiek nog gepraamd om ook Klokke Roeland voor te dragen. En steeds was hij bereid om Rodenbach's hartekreten door de geestdriftige zaal te donderen. Wij trokken ook naar Duitsland waar wij verschillende opvoeringen gaven, met de waardevolle medewerking ook van mevrouw Dolly de Gruyter. Doch kort daarop werd dr de Gruyter ontslagen, en werd de werking voortgezet onder mijn leiding.
Men moet de opvoeringen van het Fronttoneel hebben bijgewoond om te beseffen welke bezielende invloed van dit baanbrekende werk uitging. Het leek er naar of de droom van Berten Rodenbach in vervulling was gegaan: een eigen nationaal toneel als middel tot bewustmaking van het Vlaamse volk. Cyriel Verschaeve was de criticus die in een der kranten van het front Ons Vaderland verslag uitbracht over de voorstellingen. En als ik me niet vergis, dan was een der eerste opstellen van Dirk Vansina een kreet van bewondering voor de magistrale opvoeringen.
Dat het hoge gehalte van de opvoeringen het Vlaams prestige ten goede kwam hoeft wel geen betoog meer. Het Vlaamse Fronttoneel behoort evenzeer tot de geschiedenis van de Vlaamse beweging, als tot de geschiedenis van het toneel in ons land. In beide geschiedenissen heeft het recht op een schitterende bladzijde.
juliaan platteau