nstaande woning te Ukkel. Architect P. Felix. - Cliché Les Beaux Arts.
heeft men zich gewend tot de virtuositeit; men heeft de zin voor het essentiële verloren en men is gaan offeren aan de ijdelheid. En de kring werd gesloten, wanneer nieuwe elementen van sociale en economische aard aan de mensen nieuwe problemen stelden. Economie, wetenschap, kunst, ideologie - alles is eng verbonden in de veelzijdigheid van het leven, dat nooit stilstaat.
Waarom wil men zich op onze dagen wanhopig vastklampen aan vormen uit het verleden? Waarom die roes van decorschepping die in het rhythme van het hedendaagse leven veel onbruikbaarder is dan de moderne woningen, die men ons aanwrijft? Mag men het niet laf heten op die manier onze tijd en onze plicht te ontvluchten, om de gelijkenis weder op te bouwen met wat tot het verleden behoort.
Welk een veinzerij is de nagebootste strcohut van onze dagen met zijn nutteloze steunberer, maar voorzien van telefoon en televisie, die gesels van onze beschaving. Welk een leugen, welk een onmacht!
De dichter Kalhil Gibran schreef zeer wijselijk: ‘Uw huis is uw groter lichaam... helaas, U bewoont grafzerken die door de doden voor de levenden zijn gebouwd.’
Het verstand en de liefde tot het leven eisen in alles een opbouwende houding. Niet als architect wil ik een lans breken voor woningen van onze tijd, maar eenvoudig als mens. Heeft Péguy ons niet geleerd dat de mens alleen goed kan doen in en langs zijn beroep? Het beroep van architect eist van ons te bouwen voor morgen en niet oude stenen te verzamelen, puin op te lappen, de ijdelheid van onwetenden te vleien, decors te maken als echte maskers, die de armoede moeten verbergen van onze oude steden, die zo weinig aangepast zijn aan de eisen van het moderne leven.
Ons verleden was groot omdat ons volk durf bezat en levenskracht. Wij tonen ons niet waardig van onze voorouders, wanneer wij altijd maar het decor herscheppen van een vervlogen tijd. Zij zouden het zo niet gedaan hebben.
Wij beleven buitengewone en boeiende jaren. De evolutie van wetenschap en techniek laat alle durf toe. Men spreekt van interplanetaire reizen... maar men bouwt woningen uit een andere eeuw, men past bouwwetten toe, die dikwijls vele eeuwen oud zijn. Lachwekkend!
Dat men ons bevrijde van dat verouderd romantisme, van die gemakkelijke sentimentaliteit. Wij willen bouwen voor morgen. Wij willen een bouwkunst die de uitdrukking is van onze tijd. Dat men ons moderne steden laat bouwen, waar de architectuur innig verbonden met natuur en leven, haar volle betekenis krijgt. Dan zullen onze kinderen tegenover de charme van de oude steden de vreugde smaken van steden zonder straten en van landen zonder grenzen.
ARCHITECT LEON PALM
Brussel.
Appartementsgebouw te Audergem. Architect: W. Van Der Meeren. Cliché: Architecture 53