bewaard wordt. Onze ontgoocheling
was echter zeer groot: een stukje verankering dat nog in de steen vastzit was het enige dat ons kon boeien.
Bij navraag schreef ons Mej. Glorie, huidige conservator van het museum: ‘Ik weet dat mijn Vader van oordeel was dat er met de overgebleven stukken uit het museum niets meer te reconstrueren viel en de Heren van ons comité zijn het daarmee ook eens.
Zoals u weet heeft de Belgische Regering na de oorlog die overblijfsels voor ons land opgeëist. De vraag die wel nooit zal opgelost worden is of de Duitsers wel al die stukken hebben terugbezorgd.
Onder de laatste oorlog zijn al de brokstukken van het doksaal uit het museum in der haast in kelders ondergebracht geweest en door de daartoe aangestelde mannen ongelukkig wat ruw behandeld. Hetgeen nog de zaken zou vermoeilijken meen ik, er nog iets fatsoenlijks van te maken.’
Mej. Glorie zond ons daarbij Ausgrabungen in Dixmuiden. Beilage zur Kriegszeitung der IV. Armee. Wij kenden dit stuk door een vertaling ervan welke wijlen architect Jos. Viérin ons meegedeeld had. Doch, in de oorspronkelijke Duitse uitgaaf komen afbeeldingen voor van de tijdens de oorlog na de opzoekingen wedersamengestelde delen, te weten bijna volledige fragmenten van twee bogen, de houten dubbele middendeur met haar stenen omlijsting.
Van al deze delen berust er niets in het museum te Diksmuide.
Nadien vonden wij in de verzamelingen van het A.C.L. in het Jubelpark te Brussel een foto van beide boogfragmenten, fotos welke wij hier reproduceren. Op onze vraag door wie
en waar deze opnamen gemaakt waren, luidde het antwoord dat zij vermeld waren als fragment van het doksaal vernietigd in 1914; als auteur werd de nu overleden fotograaf Becker aangegeven.
Door vergelijking laat alles veronderstellen dat deze fotos reproducties zijn, niet van bijeengebrachte stukken, doch van de afbeeldingen in de vermelde Kriegszeitung.
Daarbij rijst echter de vraag: uit beide hier gereproduceerde fragmenten en uit de reproductie in de Kriegszeitung van de middendeur, blijkt zonneklaar dat niet voldaan werd aan de gestelde eis om de teruggaaf van de weggevoerde delen.
Wie heeft zich destijds met de hoop teruggegeven rommel voldaan verklaard, wat is er met de overige overblijfsels geschied, en is er kans terug in het bezit ervan te komen?
Architect HUIB HOSTE Lid der Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.