kerkleraars en de zinnebeelden van de evangelisten. Hij rustte op een beeldengroep, de H. Thomas van Aquino voorstellende, door twee engelen omgord met de mirakuleuze koord. De rijkbewerkte trapleuning eindigde op de allegorische beelden van de Wet en het Woord Gods. De nieuwe predikstoel die dit weelderig barokmeubel is komen vervangen is van het slechtste dat kon uitgedacht worden. Had men niet veel beter de oude xvde eeuwse predikstoel - bewaard te Winnezele (N. Fr.) - gecopieerd, zoals het gebeurde voor Nieuwpoort en voor het groot tochtportaal aan de Zuidingang. Over de nieuwe biechtstoelen - die wel het gemakkelijkst te vervangen waren - zullen wij maar liever niets zeggen.
Door het feit dat de ‘Dekenskapelle’ - een aanbouw ten zuiden van de benedenkerk - niet herbouwd werd, was er geen gelegenheid om de marmeren afsluiting terug te plaatsen. Wie ooit de Lieve Vrouwkerk te St Omaars bezocht, kan zich best inbeelden hoe ongemeen rijk deze zijbeukbezetting, in blinkend marmer en glimmend koper, aandeed.
In het koor prijken thans nog vier geschonden grafmonumenten, ook hier ging het merkwaardigste - het praalgraf van Mgr de Hennin (U. Taillebert, 1626) - verloren. Of worden de bewaarde beelden en kolommen eens samengebracht in het openluchtmuseum naast de kerk?
Onder de verloren gegane schilderwerken moet vooral vermeld worden het paneel van Jan Thomas; dubbel interessant omdat het een werk was van de bekende Ieperse schilder en omdat het een historisch stuk was aangezien het een binnenaanzicht gaf op de Ieperse kathedraal in 1645. Het stelde een hulde voor aan O.L. Vrouw door het knapenkoor onder leiding van de Kanunnik-Cantor en de Zangmeester. Er kunnen weinig schilderwerken aangewezen waar zulke frisleven-dig-geborstelde jongenskoppen op voorkomen. De compositie van dit schilderij herinnert sterk aan het werk van Jan van Eyck, ‘Madonna met de Proost van Maelbeke’, voor Ieper verloren gegaan in 1824 en thans in New-York.
Vooraleer de lijst van de merkwaardigste der verlorengegane kunstwerken uit de Ieperse kathedraal te besluiten, moeten wij nog het zg. ‘Kruis van Terenburg’ vermelden. Het was een wonderschoon kruis in bergkristal en verguld zilver, herkomstig uit de gesloopte kathedraal van Terwaan. Gelukkig dat Mgr Malou, in aandenken aan zijn geboortestad, een trouwe copie van dit kunstwerk heeft laten maken voor Brugge.
Wat verder aan kunstwerken nog verloren is gegaan in de kathedraal, in de drie kerken en in de verscheidene klooster-kapellen is moeilijk uit te maken. Er was - en er is thans nog - zoveel dat niet of minder bekend stond en waarvan geen enkel fotodocument voorhanden is. Gelukkig dat enkele merkwaardige kunstvoorwerpen uit het Museum der Stad, een jaar vóór de grote oorlog in Gent werden tentoongesteld en gefotografeerd. Wij vermelden de reeks maskers uit de oude schepenzaal (xivde eeuw) - een gebeeldhouwde schoorsteenbalk (xvde eeuw) - een gepolychromeerd Kersttafereel in half-verheven beeldhouwwerk (ca. 1400).
ANTOON DESCHREVEL
St Maartenskerk vóór 1914 Links: Voorzijde.
Rechts: Zuidportaal Foto's A.C.L.