Voor ons, Vlamingen,
Ontwerp Em. Veranneman. Foto Fr. Claes, Antwerpen.
komt daar nog iets bijzonders bij: we zijn zo gewoon naar het verleden te kijken, dat wij erbij vergeten dat het ook een kultuuropdracht is actief scheppend te zijn, in zaken als nijverheidskunst en architectuur, en dit in de geest van deze tijd. Een invloed die we verder niet mogen onderschatten is de nawerking van de bezettingsjaren. Hoe weinig onze mensen met de bezetter ook opgezet waren, toch hebben ze het folklorisme, het oppervlakkige regionalisme, waaraan de meesten in onze streken nog altijd gehecht zijn, voor een groot deel aan hem te danken.
Intussen blijkt van langs om meer dat, zo wat overal in de wereld, in een verwante geest, meubels en gebruiksvoorwerpen ontworpen worden, die treffen door hun frisse vormgeving, hun verzorgde techniek en hun zin voor doelmatigheid. Merkwaardig bijvoorbeeld zijn de zitmeubelen waar men de techniek van het gebogen en gelamelleerd hout voor de draagconstructie heeft gebruikt, (zitmeubelen zijn in alle periodes typische gevallen). Hier is men tot een zeer speciale en tijdseigen vormgeving gekomen: dit merkt men eerst goed wanneer men de zitmeubelen, die de Finse architect Aalto (zie de zetel op de foto) vóór ongeveer dertig jaar ontwierp, plaatst naast de stoelen die heden ten dage in Amerika en in Nederland gefabriceerd worden. Wellicht schrikken die vormen, in de aanvang sommigen af, omdat ze minder dan andere meubelen verwantschap vertonen met het gekende. Men mag evenwel niet vergeten dat de gebruikte techniek, plooien en lijmen van houtlamellen, iets zo totaal anders is dan werken in massief hout.
Dat de ontwikkeling van interieur en meubelkunst sterk afhankelijk is van de evolutie van de architectuur in het algemeen is zeker niet te ontgaan. Dat ook op dit terrein bij ons een en ander dient te veranderen, nog heel wat conventies en vooroordelen dienen opgeruimd, is een probleem waar in het bestek van dit artikel niet verder kan op ingegaan. Niettegenstaande alle hinderpalen geraakt in in ons land echter de nieuwe vormgeving ingeburgerd en het is wel hoopgevend wanneer we de rij van hierbij gepubliceerde afbeeldingen van uitheems werk kunnen afsluiten met de foto's van realisaties van een Westvlaams ontwerper.
Ir Archit. P. FELIX
Buitengewoon Docent aan de Universiteit te Leuven.
Ontwerp Em. Veranneman. Foto Roland d'Ursel, Brussel.