De Veurnse reus Sporkin
- feest van de Kruisvinding - de Kruisprocessie uit, ter ere van de merkwaardige kruisreliek, die bewaard wordt in de Sint Walburgakerk.
Veurne telt een straatkruisweg met veertien staties, gemetseld in de gevels van de huizen; elke Vrijdag in de vasten is er openbare kruiswegoefening.
*
Bachten de Kupe verenigen zich - zoals overal in Vlaanderen - de duivemelkers in maatschappijen, zoals Eerlijk duurt het langst, te De Panne, De Kustvliegers, te Koksijde, De IJzervliegers, te Pervijze, Eerlijk moet vooruit, te Nieuwpoort en veel andere nog, die spelen op Dourdan en Bretueil, op weduwnaarschap, in serie van twee en meer, en prijsvluchten inrichten met zoveel frank vooruit...
Daar kampen de vinkepieten in hun zettingen. Te Veurne vormen zij: De Paradijsvogel, te Alveringem: De Kasteelvink, te Gijverinkhove: Nieuwe Vinkeniers en te Adinkerke (wellicht het punt het dichtst bij de zee gelegen) Vlaamse Zanger.
Een curieuse prijskamp is deze van het hanegekraai o.a. te Vinkem-Wulveringem, Oostduinkerke en Wulpen. Wie echter rustig hanegevechten wil inrichten, trekt enkele passen over de grens, naar Oostkappel (in de volksmond Kapeltjie) of naar Houtkerke (Oekerke), waar de liefhebbers uit gans het zuiden van de gouw zich rendez-vous geven om hun hanen, op leven en dood, te laten kampen.
Daar zijn de lijnvissers in hun nopjes! In de vaart Veurne-Nieuwpoort wordt grote paling, ja soms zeevis gevangen; in de vaarten Veurne-Lo en Veurne-Duinkerke leven snoek, karpel en andere riviervissen.
Daar (ook!) kennen de wielerwedstrijden bijval en brengen telkens veel volk te been; bewijs dat de Veurnambachtse mensen belangstelling hebben voor de meest populaire sportmanifestatie in Vlaanderen. De Verenigde vrienden van Koksijde laten sedert twee jaar, half-Juni, een wielerwedstrijd betwisten, terwijl De Panne Sportief de Grote Omloop van de Westkust inricht.
Boogschutters kampen om de titel van koning; voetbalelftallen zijn in de weer om van gewestelijke afdeling naar de provinciale te klimmen, wijl de rokers hun uiterste best doen om de tabak in hun stenen pijp zolang mogelijk te laten branden.
*
Typisch zijn te De Panne de zeilwedstrijden, die tijdens het zomerseizoen, op een strand zonder golfbrekers, over een afstand van soms 10 km. betwist worden. Te Oostduinkerke hebben de garnaalvissers te paard steeds veel bekijks; zij werden tijdens de garnaalfeesten van 2 Augustus 1953 gulhartig gevierd.
Dit noodgedwongen synthetisch overzicht van het volksleven in het Veurne Ambacht, de streek van onze Westvlaamse gouw, waar de tradities op hun best zijn bewaard en het landschap bijna geen littekens draagt, sluiten wij met een kinderliedje, dat wij, ergens bij een huisje van plak en stak hoorden zingen door meisjes, die een kind in een kakstoeltje droegen:
Waar gaan we da kinegie dragen? / Krakstoeltjie wagen, Naar Onze Vrouwes kapellegie, / Klinke, klinke, bellegie...
Dit ongekunsteld kinderliedje typeert zo treffend én de ongerepte eenvoud én de diepe vroomheid die nog leven bachten de kupe.
MAURITS VAN COPPENOLLE
Rechts: Zicht uit het Nieuwpoorts Museum voor Folklore. Hieronder: Vissershuis in het Museum te Nieuwpoort. (Figuren van beeldhouwer Koos van der Kaay op aanduidingen van de heer conservator Berquin).