Toneel
Hoogdagen van het religieus toneel in Vlaanderen...
Het heilig bloedspel te Brugge
DE opvoeringen van het H. Bloedspel te Brugge zullen ongetwijfeld, samen met de openluchtopvoeringen van het Guldensporenspel te Kortrijk, de voornaamste gebeurtenissen zijn op toneelgebied gedurende deze zomermaanden in onze provincie. In deze bijdrage hebben wij het voornamelijk over het openluchtspel Sanguis Christi, het spel van het Heilig Bloed, van de hand van Z.E.P. Jozef Boon, C.SS.R.
Dit festijn der Vlaamse religieuse kunst heeft opnieuw heel Vlaanderen en een vrij groot deel van ons land, evenals honderden personen uit het buitenland, op de been gebracht. Het Heilig Bloedspel is een heerlijk gewrocht van christelijke Vlaamse Kunst. Aan de opvoering van het H. Bloedspel beleeft Brugge één zijner schoonste dagen, de luisterrijke traditie van de grote havenstad uit het Middeleeuwse Vlaanderen waardig. Het religieus massatoneel kan alleen uitgebouwd worden met de gemeenschap, met mensen uit onze christelijke huisgezinnen die samen tot een religieuze gemeenschap gegroeid zijn, die aan éénzelfde tafel aanzitten. Zoals, in heel de schepping en in de mens zelf, steeds de materie en het lichaam ten dienste staan van de geest, van de ziel, van het eeuwige, zo moeten we ook, om heel dit spel te begrijpen, de materiële constructie, de opbouw nagaan en zien hoe de materie in dienst staat van de geest. Dit is trouwens zo voor elk kunstwerk, waar de ordening van de geest de materie vastgrijpt om daaruit de vlam van schoonheid, die
De Joodse Volksleider uit het Heilig Bloedspel
uit de ziel oplaait, weer te doen gloeien. Er is voor eerst het belfort, de fundamentele basis waarop het H. Bloedspel geschreven en gemonteerd werd. Vervolgens de muziek die steeds rond het belfort geslingerd wordt. Dan het volk zelf dat aan het spel meedoet. Een massaspel moet heel de stad meerukken. Drie kunstenaars, Pater Boon, A. Meulemans en A. Van de Velde geven het beste van hun kunnen en met gans hun kunstenaarsziel werken zij, gedurende maanden, aan het welslagen van bedoeld openluchtspel.
Er is in deze moderne wereld een behoefte aan geestelijke verdieping. Anton Van de Velde drukte er destijds op dat zo de mens niet alleen van brood leeft, hij evenmin met de geest alleen een toneel zal verwezenlijken. Dat is de kapitale fout geweest, zegt Van de Velde, van vele, zo niet de meeste onzer toneelkringen, van wal te steken en voort te dobberen met een geimproviseerde leiding, een stuntelig repertorium, een dito materieel en een totaal gebrek aan artistiek en kultureel inzicht en bevoegdheid. Daaruit vloeit de vraag: ‘Kan een toneel, geinspireerd op de liturgie of op een godsdienstige thematiek leven en bloeien?’ Wij antwoorden, ja! Doch wij voegen er dadelijk aan toe: het christelijk toneel echter stelt duidelijke eisen; het stuk moet geschreven zijn door een kunstenaar, tevens vakman, die zijn religieus thema derwijze behandelt, dat de Vlaamse gemeenschap haar eigen wezen er in terugvindt en er door meegevoerd wordt. De opvoering moet gekenmerkt zijn door een zuivere gaafheid over heel de lijn. Wie het H. Bloedspel beleeft en aanschouwt, zal zich stellig innerlijk dieper en rijker voelen omdat het drama precies ook in hem nog schrijnt. De diepste roerselen van Brugge's christelijke ziel ontwaken in het spel. Haar schoonste adel, haar cultuur, haar zieleverhevenheid, haar mystieke bezieling en beleving in God, de civitas, de stad van St Augustinus in haar ideale vorm, heeft haar glans weergevonden, het is in hun ziel ingegroeid en het wordt groter met de ontplooiing van hun eigen leven.
Veel faktoren dragen er het hunne toe bij om het sukses dezer openluchtvertoningen te verzekeren. Vooreerst het Middeleeuwse Brugge met de stenen reus, het machtige Belfort als achtergrond; vervolgens het talent van schrijver, regisseur en componist: Pater Boon, Anton Van de Velde, Arthur Meulemans, drie namen die klinken als bazuinstoten; de toewijding van spelers, muzikanten en zangers; de bijval die het H. Bloedspel in voorgaande jaren mocht genieten; het