Bibliografie
Edward Léonard: Bouwen in het Dorp en op het Land. (Uitgave ‘De Sikkel’, Antwerpen.)
Dit is een buitengewoon verdienstelijk boek. Dat de Belgische Boerenbond en de Vlaamsche Toeristenbond de uitgave mede hielpen verwezenlijken is een bewijs dat zij er de groote maatschappelijke draagkracht van hebben ingezien. Dit boek toch brengt meer dan theoretische en aesthetische beschouwingen over landelijk schoon en landelijken huisbouw.
Het wil in de eerste plaats praktisch en doeltreffend zijn. Het ware te wenschen dat alle gemeentebesturen er hunne gedragslijn bij den aanleg van nieuwe wijken voortaan zouden naar richten en het nagenoeg nog volslagen anarchistisch bouwregiem in onze dorpen een einde zou nemen en ons landschap redden van de wanstaltigheden die er nog dag aan dag worden opgericht.
Het uitzicht van het oude dorp heeft zich gewijzigd door de vlucht van de stedelijke bevolking naar het land. Het nieuwe mag het oude niet bederven, moet zich aanpassen en met alle moderne eischen landelijk blijven. Zelfs de nijverheidstakken die op het land worden uitgeoefend moeten niet noodzakelijk de schoonheid vernielen. Een nieuwe kerk of gemeentehuis een school die door de uitbreiding van het dorp noodzakelijk worden, moeten modern opgevat en in harmonie blijven met de bestaande omgeving.
De schrijver onderzoekt in zoovele afzonderlijke hoofdstukken hoe het landhuis moet worden gebouwd, welke materialen er bij te pas komen, hoe een huis een vriendelijk uitzicht kan krijgen door bijhoorigheden als afsluiting en boomen voor den gevel, klimplanten, hoe het binnenhuis moet worden ingericht, hoe een hoeve moet worden opgevat.
De illustraties van het boek zijn buitengewoon leerzaam. Een uitstekende keuze laat het frische, het typische, 't karaktervolle, het vriendelijke, het eenvoudig en lieve van nog veel ongeschonden landelijk schoon zien. Maar de platen werken ook door tegenstelling, de wansmaak staat tegenover den goeden smaak, het belachelijke naast het indrukwekkende, het gevoellooze tegenover het gevoelvolle, de rommel tegenover de rust, het pralerige naast het eenvoudige, het onlandelijke naast het landelijke enz. Buitengewoon didaktisch is deze methode. De vele ontwerpen voor arbeiderswoningen, eengezinswoningen, bungalows, landelijke tweewoonsten, landarbeiderswoningen, kleine en groote hoeven maken dit prachtig uitgegeven boek tot een kostbaar bezit voor alle landbewoners.
J.M.