Bibliographie
Ierland en het Iersche volk, door Pater L.J. Callewaert, dominikaan. S.V. De Vlaamsche Boekenhalle. 1923. VII, 700 bldz.
De populaire studentenvriend heeft een omvangrijk boek gewijd aan het Ierland van gister en dat van heden. Het was er noodig: zoo verward is voor een gewoon mensch het kluwen der Iersche politiek dat het heel wat tijd en moeite kost om er den draad van te vinden in het gebrekkige en partijdige materiaal dat hem zijn krant levert. Dat heeft Pater Callewaert in zijn lijvig boek gedaan op een volledige en eerlijke manier. Na een te vlugge en nogal slordig geschreven schets der Iersche geschiedenis, beschouwt hij beurtelings de sociale toestand van Ierland, het onderwijs en de opvoeding aldaar. Een zeer belangrijk kapittel is gewijd aan de psychologie van land en volk: het blijft echter te zeer bij de oppervlakte. Het heeft soms wat weg van een thematisch heiligenleven: te weinig teekenend. Om de psychologie van een volk vast te leggen is heel wat scherpte van opmerking en veel synthetisch vermogen noodig. Daaraan schiet dit hoofdstuk werkelijk te kort. Het is zoo gevaarlijk te zeggen: de Vlaming is een drinker, de Walen vloeken veel, enz. De twee laatste hoofdstukken zijn het meest actueel. Het zijn volledige en voortreffelijke verhandelingen over het godsdienstig standpunt in de huidige Iersche politiek en over het Sinn Feinisme in het algemeen. Daar leeft het boek werkelijk van actualiteit en Pater Callewaert zet er wat meer vaart in zijn proza.
We vinden in dit werk een nergens te vinden overzicht op een zeer ingewikkeld probleem. En al lijkt de Vlaamsche strijd wel wat klein nevens de ontroerende grootheid van het Iersche drama, toch is er voor ons veel te leeren uit dit eeuwenlang en droevig avontuur. ‘Ik ben er mijzelf van bewust dat mijn boek in onpartijdige wetenschappelijkheid werd begonnen en dat het in geestdriftige bewondering eindigt’, zegt P. Callewaert in de Inleiding. Zeer juist, maar er had beter gestaan: in wetenschappelijke onpartijdigheid, want van het wetenschappelijk appareil zelf mist het heelemaal de kenmerken. De bibliographische opgave vooraan mist de noodige nauwkeurigheid, de werken werden opgegeven zonder vermelding van datum of plaats der uitgave. Dit is een kleinigheid wellicht, maar van belang voor een boek waar geen enkele voetnota, den tekst komt bewijzen. Pater Callewaert heeft dit werk voor ons volk bestemd en niemand zal hem