streeks 1186 begonnen en was op de torens na in 1250 voltooid. Tot model diende de cathedraal van Laon; alleen stelde men zich te Mouzon met twee torens aan den Westergevel tevreden, terwijl te Loan nog vijf torens op en om de viering prijkten. De torens van Mouzon kwamen daarbij maar eerst omstreeks het midden der XVe eeuw klaar.
Een laatste kapittel wijdt Reiners aan de kasteelen der streek. Hij rept eerst enkele woorden over het XVe-eeuwsch slot van Landreville en van de vesting Jametz in 1673 door Lodewijk XIV verwoest. Daarna behandelt hij beurtelings de renaissance kasteelen van Tassigny (einde XVIe eeuw), van Const. Lagrandaille (1174 begonnen), eindelijk dat van Louppy (omstreeks 1632). Al deze renaissancegebouwen hebben een zuiver Fransch karakter.
Volgen dan, ditmaal van de hand van Wilhelm Ewald, beschrijvingen van het stadje Marville en van de bedevaartplaats Aviath. Marville bezit naast enkele merkwaardige laat-gothische en renaissance privaatwoningen twee merkwaardige kerken. De parochiekerk is een hallekerk waarvan het koor uit de eerste helft der XIIIe en de beuk uit de XIVe eeuw dagteekent. In de XVe eeuw werden er bovendien nog zijkapellen aan toegevoegd. De oude parochiekerk uit de XIIe eeuw dient thans tot kerkhofkapel. Men ziet er boven een der zijaltaren een heel interessant steenen ciborium uit de XIVe eeuw, voorts bevat dit kerkje evenals het omliggende kerkhof een eenig interessante serie grafmonumenten uit de gothiek en uit de renaissance.
Aviath was eens de belangrijkste bedevaartplaats van Luxemburg. Van dien vroegeren luister getuigt nog zijn kerk of ‘basiliek’ in drie verschillende campagnes gebouwd: de eerste van 1260 tot 1310; de andere van 1340 tot 1365; de vierde van 1375 tot 1400.
Betrekkelijk veel heeft deze kerk van haar middeneeuwsche stoffeering weten te bewaren, o.m. het hoogaltaar, het tabernakel, de sedilia, de Maria-troon, de kant voor den Paaschkandelaar. De renaisance preekstoel is mogelijk Mechelsch werk. Interesant is verder de Rece vrune, een open kapel op het kerkhof, uit de XVe eeuw.
Een overvloedig en keurig illustratiemateriaal verduidelijkt al deze heel degelijke beschrijvingen. Jammer dat men in de meeste plattegronden geen onderscheid heeft gemaakt tusschen de oudere en jongere deelen der bouwwerken. Ook zijn hier en daar de beschrijvingen zelf wat al te bondig.
C. Leurs.