Hugo Verriest en Holland
Hugo Verriest is een naam, waarin het reeds nu begint te schemeren van fabel en legende. Hij is de Zeldzame, die, tijdens zijn leven, als gestandbeeld wordt en heiligverklaard.
Nooit verdwijnt zijn verschijning uit de herinnering van het levende geslacht.
Wat zullen de nakomelingen denken, de Hollandsche nakomelingen, wanneer ze de boeken, verhandelingen, berichten, verslagen, verhalen over dezen Man in handen krijgen?
Ongeloovig zullen ze glimlachen bij het lezen over den jubel om het optreden van een West-Vlaamschen pastoor uit een vergeten hoek van de wereld, met zwakke stem en dorpsche taal, verrukkend de gezichten en harten alom in de volle zalen van het taaie, koude, stijve Noorden - Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Amsterdam, Rotterdam - al de groote lijnen van de landkaart langs.
Het leven van Napoleon is het wonder van mijn algemeene geschiedenis. Alle dichterij van Vader Vondel is het wonder van onze letterkunde; de Schaepman van Persyn is een wonder van genie, van lichaamskracht en gelukkige levensomstandigheden; Verriest bij de Hollanders is een wonder van populariteit.
Hij is stad en land afgegaan ter openbaring van den grootsten dichter der latere eeuwen, terwijl dit ongedwongen zelf-openbaring werd, als zielsgelijke van dezen Groote. De roem van meester Gezelle hangt achter hem op, als een weidsch gordijn. Tevens verscheen hij voor onze menschen als zelf ontzagelijke Leermeester, wiens eene leerling reeds een standbeeld kreeg in zijn geboortestad. Tusschen Gezelle en Rodenbach in, staat Hugo Verriest. Het is één woord geworden, één lang woord in onze handboeken: Gezelle-Verriest-Rodenbach.
Verriest is voor Holland de ideale ouderdom.
Hij heeft een leven gehad van arbeid en zorgen.
Zijn volk heeft hij mee opgebeurd. Duizenden jongelingen onderwezen. Al wat in boeken steekt, is in dat hoofd gevaren. Grijs zijn en wijs. Oude man met jong hart. Bij alles: recht van lijf en