(ik zag elders meer werk van hem dan hier, waar slechts een paar voorwerpen aanwezig zijn) bloemen, bladeren zelfs vrouwen-kopjes met de zwierigste nonchalance verwerkt. Leelijk zijn de resultaten lang niet: het is meer een punt van principe, van zuiver weten, wàt het doel is. Onze theorie is anders: zij, de Franschen geven in hun werk nooit zooveel theorie of rekenschap; ze gaan luchtiger verder. Wij vragen ons meer en ernstiger van te voren af, wat logisch is.
Ik zag een trapleuning, waarvan het idee in onze hoofden niet zou opkomen, en wàs ze zoo brutaal dan zouden wij haar dadelijk wegduwen als toppunt van malligheid. Een trapleuning dan, die bij den laatsten ondersten spijl eindigt met een kat bovenop, die naar onder gluurt en een kat beneden, die blazend z'n hals rekt naar zijn soortgenoot. Kinderen zullen erom lachen, wij, grooten mogen misschien in het holle van den nacht een obsessie krijgen, dat die eeuwige katten op onze trap gaan miauwen! Een andere houten spijl was van nog schooner fantazie; die eindigde in een ingebakerde baby. Men kan het geestig noemen. Ja, allicht geestig in een huishouden, waar de ooievaar ieder jaar zoo welwillend is een nieuw broertje of zusje te brengen, maar anders toch een onzinnige uiting van kunstnijverheid.
De vrouwen hebben vaak beter en forscher werk gegeven dan de mannen. Leeren taschjes waren er, en andere leervoorwerpen, die eenvoudig van opzet, als geheel volkomen voldeden. Zoo het werk van Louise Germain, die door donker leer dun, plat zilver of goud-draad tot figuren heeft gestoken. Een kamerscherm, groen-leeren ondergrond, met dunne reepjes opgelegd leer, die bij de kruispunten even gekleurd waren, wat een rustig effect maakt zonder dat het te simpel wordt. Dan prachtige waaiers van fijne doorgestopte tulle met gesneden hoornen onderstuk. In het algemeen schenkt men tegenwoordig weer meer aandacht aan waaiers. De zorgvuldig uit de hand beschilderde der achttiende eeuw stijgen voortdurend in prijs, maar dit nieuwe procédé is mooi èn bereikbaar voor allen, na al de prullige exemplaren van pailette en veeren, die wij zoo lang hebben moeten verdragen.
En na de wat slap geworden Liberty-beweging, waaraan onze Hollandsche oogen te veel zijn gewend geraakt, doet verschillend borduurwerk hier frisch en prettig aan. De kleuren zijn meer gedurfd en van helderder gloed. Van Madame Revilliod Grenaut is een heele vitrine onder meer. Haar middelen zijn wel uiterst eenvoudig; zij legt bv.: bloemen van zijde op een donkeren grond, werkt de grenzen met een fluweelen bandje af en borduurt verder het modélé van de bloem.
Er was nog iets eigenaardigs, dat ik nooit ergens anders ontdekt heb, een mengeling op zijde van batikken en borduren. Men heeft mij de techniek niet willen uitleggen, maar ik vermoed, dat zij is als volgt: men batikt eerst een lap zijde naar zeer willekeurige lijnen, zoodat er een grillig figuur te voorschijn