Het Nieuwe-Gids-Gedenkboek verscheen... De aanstellerigheid van sommige portretten en opstellen stemt ófwel tot ergernis ófwel tot vermakelijkheid. Opmerkenswaardig is de afwezigheid van meewerking der vroegere Nieuwe Gids redacteuren Albert Verwey en Frederik Van Eeden; vele anderen uit Holland en Vlaanderen bleven uit princiep weg. ‘En of de bleeke doot nu dobbert op sijn lippen?’
In ieder geval dit laatste golfslagje der Nieuwe Gids Beweging kon niet zwakker den nederlandschen wal aanzoenen.
***
Adriaan van Oordt, de merkwaardige schrijver van ‘Irmenlo’ en ‘Warhold’ is onverwacht gestorven. Niemand vóór deze heeft het middeneeuwsch Holland zoo visionnair-schilderachtig weergegeven. Noch Hofdyk, noch Bosboom-Toussaint, noch Van Lennep, noch Oltmans...
Het decadent byzantisme van sommige bladzijden zal geen beletsel zijn dat Adriaan van Oordt's werk groote hollandsche kunst blijven zal. Hij stierf terwijl hij in de omstreken van Haarlem de bronnen nazocht voor een nieuw historisch roman. Wij bidden voor de rust zijner ziel.
***
Op Allerzielenavond stierf Eduard Coremans. Als parlementair flamingant stond hij in de traditie van Jan De Laet en Lodewijk Gerrits wat hem eene groote volksfaam bezorgde en waardoor hij aan de Vlaamsche Beweging uitnemende diensten op parlementair gebied wist te bewijzen.
Zijne politieke integriteit was legendarisch en zal een voorbeeld blijven voor wie zijne nalatenschap opvordert en voortzet. De taak van Frans Van Cauwelaert zal daarom zwaarder zijn dan voorheen; het hartelijke, kruimige volkswoord van Coremans kan immers niet meer allen voldoen: intellectueele diepte en wetenschappelijke sterkte moeten dit volledigen.
Het is opmerkenswaardig dat met de dood van Eduard Coremans dan ook de parlementaire Vlaamsche Beweging op een geestelijk keerpunt geraakt dat een nieuwe weg over de heuvelen toelaat.