gemeenschappelijk nazicht taalbouw en uitgave tot gladder nauwkeurigheid verzorgden.
Ik denk wel dat deze anonyme oud-cadet, - wie mag hij toch zijn? - die zienbaar buiten weten soms onverhoeds den streng besloten hof der vlaamsche literatuur kwam binnen rennen, - met even veel levensfrissche aandoening en sterke wijze ons nog meer van 't zouterig pekelsop zal weten te verhalen zoo hij met het hem eigen kernige talent, op klassieker en steviger voeten den aangenamen tuin onzer letterkunde wil verder doorwandelen en aandacht geve voor gleuven en spleten van den retorikalen beemd, nu eenzamer verlaten dan ooit...
K.V.d.O.
Het Lot der Kinderen door Virginie Loveling. Uitgegeven te Aalst bij De Seyn-Verhougstraete.
Ik weet niet welke hooge eischen sommige critici dit eenvoudig verhaal hebben gesteld - ik weet niets anders te zeggen dan dat het mij heeft geroerd en daardoor eenige uren lang geboeid. Voorzeker heeft deze schrijfster beters geleverd, zij beoogde hier dan ook geen groote kunst te leveren, geen tendenz-roman of wat ook nog; zij gaf ons een brok waar leven, bekeken door haar zwarten bril die zij niet meer verlaten kan.
Virginie Loveling is eene pessimiste, en niet sinds gisteren - volgens haar wordt de mensch onder eindloos-grijzen hemel gestuwd op den ruwen weg des levens tot waar de afgrond van het eeuwige Niet gaapt door het noodlot; dat zulke levensbeschouwing met de onze geenszins strookt hoeft natuurlijk geen betoog. Wij voelen dan voor zulk een tragisch leven als dat van Herman er een is, anders dan Virginie Loveling; wij vergeten hare gevoelens om het verhaal in het kader onzer gevoelens te doen passen; en daar overgebracht roert het ons en opent ons oog en hart op zooveel droefheid, op zooveel verborgen wereldleed....
Ja, nog eens ik weet niet waarom dit net-uitgegeven boekje hier en daar ongunstig werd onthaald; meer en meer verdwijnt het verhaal van zulkdanigen aard uit onze literatunr, het valt buiten den smaak; ten onrechte nochtans. Want zoo wij gewoon zijn aan fijner en hooger kunst, daarom mogen wij andere soorten niet buiten sluiten, maar dienen breed-ontvankelijke receptors te wezen voor alle kunstuitingen.
‘Het Lot der Kinderen’ heeft mij innig geroerd, en zulke ontroering was de rechtstreeksche resultante van stijl-eenvoud en gave zielsontledingen - dat boekje houd ik in dankbare herinnering om de vele bladzijden vol poëzie!
E.