Onze kunstenaars
Jef Leempoels. - De Vlaamsche School betreurt het, uit oorzake eener onvoorziene vertraging in het verschijnen dezer aflevering, niet het eerste van alle Zuidnederlandsche tijdschriften te zijn, om den haar zeer dierbaren artist, Jef Leempoels, van harte geluk te wenschen met den schitterenden bijval, door hem eerst te Parijs, daarna weder te München, en eindelijk te Berlijn behaald.
Zooals onze lezers wellicht reeds uit de dagbladen vernomen hebben, is de ook in 1891 te Antwerpen tentoongestelde schilderij, Vision cruelle, overigens in dit tijdschrift reeds vroeger met verdienden lof besproken, in het laatste Parijzer salon zeer opgemerkt geworden, terwijl van de zijde der Duitsche pers ook aan zijn te Berlijn tentoongestelde mystieke schilderij, Geloof, en gij zult vertroost worden, in 1892 te Gent geëxpozeerd en door ons met ingenomenheid vermeld in onzen vorigen jaarg., bladz. 167-168, groote bewondering te beurt valt.
Nog beter nieuws gewordt ons uit de hoofdstad van Beieren. De Prins-Regent, Luitpold, heeft Leempoels' Jonge(n) Sphinx voor zijn eigen galerij, een vermogend liefhebber nog een ander stuk van hem aangekocht.
En alsof deze drie-, neen, viervoudige bijval nog niet volstond, heeft het Belgisch Staatsbestuur ons het bewijs geleverd, dat voor dezen artist, une fois n'est pas coutume, de oude spreuk: Geen sant verheven in zijn land, alle waarheid heeft verloren.
Door toedoen van den kunstlievenden Minister de Burlet werd Vision cruelle voor het Rijks-muzeum aangekocht.
Dit alles verheugt ons des te meer, daar Leempoels, nauwelijks 26 jaar oud, - vier jaar geleden was hij nog ingeschreven als leerling aan de Brusselsche Akademie - in de twee tentoonstellingen, waaraan hij in België heeft deelgenomen tot heden, 1891 en 1892, evenals in het voorlaatste Salon der XX, evenals in zijn eigen tentoonstelling in Waux-Hall, telkens met wel zeer gediscuteerde, maar tevens van degelijke studie en ernstigen arbeid getuigende werken is opgetreden, waarvan geen enkel niet ver boven de gulden middelmaat was verheven, eenige zelfs zeer merkwaardige kunstwerken mochten geheeten worden.
Nog zij vermeld, dat de Gazette des Beaux-Arts, benevens een zeer vereerend artikel over den jeugdigen artist, een zijner schilderijen naar een door hem zelven voltooide teekening reproduceerde; - in het geheel viel, in dit gezaghebbende tijdschrift, deze eer enkel aan nog 5 andere te Parijs geëxpozeerde werken te beurt.
Eindelijk vernemen wij met de meeste belangstelling dat, eerlang, het bekende Engelsche Magazine of Art, een studie over den jongen meester zal bevatten.
De Vlaamsche School roept Jef Leempoels haar bestgemeend bravo!