Gedenkteeken van Karel Miry
Op Zondag 9 April had te Gent de plechtige onthulling plaats van het gedenkteeken, ter vereerlijking van Karel Miry opgericht. Het bestaat uit het borstbeeld van den toondichter in wit marmer op eene kolom geplaatst, waarop in basrelief eene groep kinderen, een koor zingende, afgebeeld zijn; op het voetstuk ligt een leeuw, de Vlaamsche vlag beschermende. De vervaardigers van het gedenkteeken zijn de heeren Leroy en van Renterghem.
Ziehier de lofrede te dier gelegenheid door den heer Fl. van Duyse voorgedragen:
Mijne Heeren,
Gaarne heb ik de eervolle taak op mij genomen om, op dezen dag, hulde toe te brengen aan de nagedachtenis van den man, welken wij heden vieren en om u te zeggen wie hij was, en welke de voortreffelijke hoedanigheden waren, die Miry als mensch en als kunstenaar kenschetsen.
Wat hij was als mensch, dat weten allen die het genoegen mochten genieten, al was het maar voor één enkelen stond, met hem in betrekking te staan.
Uit nederigen stand gesproten, alhoewel hij zich door zijn talent en door zijnen arbeid verre boven dien stand had weten te verheffen, bleef hij nederig en volksgezind. Steeds met eerbied voor het talent van anderen bezield, vernam men uit zijnen mond nooit een afgunstig woord. Openhartig en oprecht, was hij een trouwe vriend op wien men in alle omstandigheden rekenen mocht. Al die hoedanigheden bezat hij in den hoogsten graad.
Is het mij toegelaten hier eene uitdrukking aan de kernachtige volkstaal te ontleenen, dan zal ik zeggen: Miry kende geene kromme sprongen; zooals het past aan een Vlaming van den echten stam, was hij een man recht voor de vuist.
Wat hij als kunstenaar geweest is, dat weet iedereen; want voor iedereen, arm en rijk, jong en oud, heeft hij gezongen en herzongen, heeft hij steeds het beste gegeven dat in hem was.
Voor het tooneel, dit is voor arm en rijk, componeerde
| |
hij Brigitta, de eerste Vlaamsche opera die in België werd opgevoerd en wel in Juni 1847; La Lanterne magique, Charles Quint, Bouchard d'Avesnes, Frans Ackerman, Maria van Burgondië, De Dichter en zijn Droombeeld en vele andere stukken meer. Verder schreer hij talrijke koren, cantaten, romancen, melodieèn, liederen en liedekens van allen aard, ruim duizend in getal.
Buiten die werken van grooteren omvang en die talrijke frissche melodieën, welke hij komponeerde, wist hij nog de zoetste snaren te doen trillen.
Zooals ik het reeds vroeger mocht zeggen was hij de eerste in ons land, die waarlijk door zijne liefelijke tonen de harten der kinderen wist te bekoren en te veroveren.
Er is bijna geen huisgezin te Gent, dat zich aan zijne kinderliederen niet vergastte en deze niet met vreugde en aandoening door de lieve kleinen hoorde aanheffen; evenals er geene plaats in ons land is, hoe gering zij ook weze, waar zijne koren en zangen van alle slag niet klonken en herklonken.
Ook hebben lieden uit elken stand het zich tot eer en tot dankbaren plicht gerekend, het hunne bij te brengen om den populairen toondichter dit gedenkteeken te helpen oprichten.
Vooral door zangerigheid munten zijne werken uit. Die gave had hij gemeen met zijn meester Joseph Mengal, een ander Gentenaar op wien wij roemen mogen.
Miry's melodieën waren, zooals hij zelf was, eenvoudig en oprecht. Grootere componisten mochten rondom hem opstaan, een Wagner mocht de muzikale wereld in opschudding brengen, Miry dacht er nooit een oogenblik aan om den weg te verlaten, welken hij had ingeslagen. Nooit trachtte hij zijn eigen aard te verloochenen: zooals hij in zijne jeugd gezongen had, zong hij op gevorderden ouderdom, volgens de hem ingeborene natuur, en bleef hij zingen tot zijn laatsten adem, men mag zeggen nooit zingensmoe.
Vele voortreffelijke melodieën heeft hij geschreven, vele zijner zangen zijn populair geworden; maar boven al zijne werken, groote en kleine, prijkt met ongemeenen glans zijn Vlaamsche Leeuw.
Zeker maakt men zich aan geene overdrijving schuldig, wanneer men van dit lied de getuigenis aflegt, dat het mag gerekend worden onder de schoonste melodieën die ooit geschreven werden.
Men zoeke door de tijden heen, en in alle landen, de melodieën op, welke de eer der populariteit genoten - niet die populariteit van één dag, die zoodra verdwijnt als zij aankwam - maar eene populariteit door de jaren gestaafd; men onderzoeke al die zangen van nabij, men vergelijke die met de melodie van De Vlaamsche Leeuw en men zal overtuigd wezen, dat deze kompositie eene der prachtigste melodieën is die bestaan. Het is nu bijna 50 jaar geleden, dat Miry, die toen nog een jongeling was, dien zang in het leven riep; bijna eene halve eeuw, dat die melodie populair is, en nog heeft zij niets van hare jeugdige frischheid verloren, nog klinkt ze lieflijk en aangrijpend als den eersten dag.
Had Miry slechts dit lied geschreven, dan nog zou hij volle recht hebben op het gedenkteeken dat wij hem oprichten. Hij zelf heeft zich door dien Vlaamschen Leeuw eene duurzame eerezuil gesticht, die beter dan elke andere den tijd trotseeren zal.
Zelfs dan wanneer dit graniet, door de jaren aangetast, tot puin vervallen mocht, dan nog zal die zang over deze puinhoopen zweven en den naam van Miry voor vergetelheid vrijwaren.
‘Dat uwe oude Vlaamsche Leeuw niet inslape’ zoo klonk het eens, te Brugge, bij eene plechtige gelegenheid uit koninklijken mond. Dien wijzen raad van den koning zullen de Vlamingen niet licht laten verloren gaan, zoolang zij Miry's melodie niet zullen vergeten zijn, zal de onafhankelijkheid van het Belgisch vaderland hun nauw aan het hart liggen, onafhankelijkheid die voor hen innig verbonden is met het ongeschonden behoud van den Vlaamschen stam en de Vlaamsche taal.
‘Zoolang een Vlaming leeft,’ aan die woorden van Van Peene hebt gij, Miry, al de kracht en den klem uwer muziek verleend; die woorden blijven ons bij. Op onze beurt zeggen wij: ‘Zoolang een Vlaming leeft,’ zal hij Miry voor het vele door hem geschonkene dankbaar zijn; ‘zoolang een Vlaming leeft,’ zal hij Miry's naam met eerbied uitspreken en zoo dikwijls die uitmuntende zang in zijn gemoed zal opwellen, zal hij uit ganscher harte uitroepen: ‘Eer aan Miry! Leve Miry!’
|
|