schilder tonen en kleuren, schaduwen
![illustratie](_vla010189001ill0016.gif)
De Wolhandel
Muurschildering op de Koophandelskamer te Antwerpen
en lichten, tegenstelling en harmonie, doet samenwerken om de illusie der werkelijkheid volledig te maken.
Niettegenstaande al de goede hoedanigheden, die de werken van Chappel kenschetsen, zijn eenige dezer nochtans niet van zekere logheid vrij te pleiten. Alleen het getrouw weergeven der natuur, schijnt ons in stillevens en vooral in bloemstukken niet van zoo groot belang te zijn als in andere tafereelen, tenzij men zich op een gansch bijzonder standpunt plaatse; dat is, wanneer men er zich op toelegt de innige samenstelling der bloemen zelve, hunne geaardheid, hunne anatomie als het ware, op het voorplan te schuiven; maar dan geldt het eene andere manier van behandeling dan die van Chappel, en wel meer bepaaldelijk die, welke door vroegere meesters als Daniël Seghers of Jan de Heem beoefend werdt.
Sierlijkheid en voornaamheid in de opvatting zoowel als in de uitvoering, gevoegd bij den stempel van schilders eigenaardigheid, zullen hier steeds meer bevallen dan streng naturalism; zonder nochtans in eenige mate de eigenlijke kunstwaarde van het gewrocht te benadeelen, wanneer zij met kennis van zaken te pas gebracht worden.
Het zij ons toegelaten nog een voorbeeld uit vroegeren tijd aan te halen om dit gezegde te staven.
Het aanschouwen van eenen Engelenval of eene Antonius' tentatie, van den Helschen Breughel of van Jeroom Bosch, zijn stellig van aard om nog heden den minst ingewijde, zoowel als den meest scherpzienden kunstkenner in bewondering te brengen.
En nochtans, geene der hoedanigheden, die in den tegenwoordigen tijd op zoo hoogen prijs gesteld worden, en te recht, kenmerken die gewrochten: van impressionism, juiste teekening en kleuring of naturalism kan hier geene spraak zijn, de figuren dier schilders behooren niet tot onzen dampkring; zij zijn gegrepen uit eene ingebeelde wereld, nooit zag menschelijk oog zulke schepsels in zulke omgeving. Proportie en doorzicht, houding, beweging of gebaren zijn hier bijzaak. En toch zijn het niet alleen pracht van kleur en schittering van licht, die de aandacht wekken, treffen, boeien en zoozeer begoochelen, dat men de oogen er niet kan van afwenden en steeds het plekje zoekt waar zulk juweeltje in het Museum prijkt. De geest die doorstraalt in de samenstelling blijft, voorwaar, niet vreemd aan het genoegen dat men smaakt bij het zicht van dergelijk paneel. Maar daarbuiten is er nog iets, dat er in ruimer mate toe bijdraagt; dat iets, moeilijk om bepalen, een sprankel van 's kunstenaars ziel, een deel van hem zelven, zooals het gesproken woord van den dichter, overleeft hem en doet hem voortbestaan bij het nageslacht na zijn stoffelijk zijn. Welnu, dat iets veropenbaart zich niet in de werken van Chappel: men zoekt het, men tracht het te vinden, maar te vergeefs. En, niettegenstaande al de pracht van zijn coloriet, al de getrouwheid zijner teekening, al de kennis waarmede hij zijn licht weet aan te brengen en te verdeelen; niettegenstaande al het voordeel dat hij, met de meeste behendigheid, trekt uit de duizende middeltjes eener door en door gekende techniek, ontbreekt wat men in het Fransch door de woorden: la note poëtique zou kenschetsen.
Hij is klaarblijkelijk getroffen geworden door de eigenaardige lichten kleurenspeling in de mollige pluimen en harde veeren van een dooden vogel; hij heeft bemerkt dat het licht anders weerkaatst wordt door de ruige binnenzijde dan door den gladden buitenkant eener pluim; de kille slijmerigheid der vischhuid heeft hem tot wedijveren met die natuurlijke tonen uitgelokt; maar wij twijfelen eraan of hij de bloemen bemint en hare lieflijkheid begrijpt, of de schoonheid van een dooden visch of de donzigheid eener vrucht hem treffen. Er is eene sierlijkheid in de doode