Kroniek
Antwerpen. Ter herinnering aan de hulde aan Klaus Groth, bewezen den 24 April 1889 te Antwerpen, liet Dr C.J. Hansen stedelijke boekbewaarder een groot 8o boekdeel verschijnen van ruim twee-honderd bladzijden, onder den titel: Klaus Groth in zijn leven en streven als dichter, taalkamper, mensch, met reisverhaal en terugblik op de Dietsche beweging, met portret. Die titel wijst genoegzaam aan hoe volledig de studie over den gevierden platduitschen dichter is.
- Door de erfgenamen van wijlen Mr. Jac. Cuylits, in leven advocaat, gemeenteraadsheer en schepene der stad Antwerpen, is aan het stedelijk bestuur geschonken eene verzameling van 150 drukkers-privilegiën, voortkomende van de drukkersfamilie Verdussen en gaande van 1613 tot 1760. Zooals men weet was, vóór de Fransche omwenteling, de goedkeuring der hoogere geestelijke en wereldlijke overheid noodig om een werk te mogen drukken. De tweede dezer toelatingen verzekerde aan den bevoorrechte het uitsluitelijk recht om het vermelde boek te drukken. Onder de Antwerpsche drukkersfamiliën hebben de Verdussen's, na de Plantijn-Moretus'sen, de langste en glorierijkste loopbaan afgelegd. De zeer merkwaardige verzameling is in het Museum Plantin-Moretus neergelegd.
- Nederlandsche Zang. - Van de tiende reeks der Nederlandsche Zangstukken met klavierbegeleiding, uitgegeven door het comiteit tot bevordering van den Nederlandschen zang, zijn wederom vier nummers verschenen (nrs 5-8), te weten: Vaderlandsch gebed, gedicht van Prudens van Duyse, muziek van L. de Burbure de Wesembeek; In 't voorbijgaan, wandellied, gedicht van G. Antheunis, muziek van Pieter de Mol; Waarom en weet ik niet, gedicht van Floris van Westervoort, muziek van Edw. Keurvels; Aan de Schelde en Dender, gedicht van Em. Hiel, muziek van Mej. Cornelie van Oosterzee. Nog zes nummers zijn aangekondigd om in dezelfde reeks te verschijnen.
Gent. De Commissie saamgesteld voor de beoordeeling der ontwerpen van het eeregraf van Mgr. Lambrecht, heeft uitspraak gedaan. De heer Remi Rooms, van Gent, heeft den eersten prijs behaald. Dit ontwerp verbeeldt eenen grafzerk door drie groepen in half verheven beeldwerk versierd, waarop de afgestorvene uitgestrekt ligt ligt.
- Het jaarboek van het Taalverbond voor 1890, kwam dezer dagen van de pers. Het bevat buiten de verslagen over de werkzaamheden van het algemeen bestuur en de plaatselijke groepen, talrijke bijdragen van leden in rijm en proza. Het boekdeel telt ruim 200 bladzijden.
Parijs. Bij testament liet een voorname kunstverzamelaar, de heer Fayet, op het einde van verleden jaar overleden, aan het Museum van den Louvre, 130 sepia teekeningen van Dominico Tiepolo, door hem te Venetië aangekocht in 1833, en bovendien eene schets van Michel-Ange, zijnde de eerste studie van eene brok uit het Laatste Oordeel van dien meester.