Boekbeoordeeling
Uit de Wonderwereld, sprookjes voor groote en kleine kinderen. Prijsboek voor Lagere en Middelbare scholen, door A. de Cock, gemeenteonderwijzer te Denderleeuw. Gent, drukkerij J. van der Poorten.
Weinige regelen zullen volstaan om de waarde van dit boek te schetsen. Zes oorspronkelijk Vlaamsche vertelsels, door den schrijver zelven in het verbeeldingrijke Land van Aalst opgeteekend, met namen: Ondank is 's werelds (der wereld?) loon, (een weinig volksche titel); de Koning en zijn zoet lief Mietje, een kostelijke lezing van Asschepoester; de Kerkzangers van Sinter-Goelen; Krekel de Waarzegger; de Tooverlamp; de Koning van Zevenbergen. Dit alles verteld in eene taal, schilderachtig als 't past bi appetite, er steeds naar strevende kinderlijk eenvoudig te zijn. De schrijver gelukte er dan ook bijna altijd in, den waren trant te treffen. Een staaltje:
‘In den tijd toen de vrouwen sponnen, was er eens een man die Krekel heette. Nu, moet ge weten, hij hield bijzonder veel van eenen borrel, en zijne vrouw was verlekkerd op een hutsepotteken....’
Na de Vlaamsche vertelsels, die de folkloristische bijdrage uitmaken, volgen zes Duitsche sprookjes naar heer en meester Grimm, en eindelijk zes ‘sprookjes uit verre landen,’ en wel uit Finland, Rusland, Slavonië, Denemarken (Andersen) en Bohemen.
Verscheidene vignetten, opzettelijk vervaardigd, versieren - geen euphemisme ditmaal - versieren werkelijk het boekje. In de hoogste mate märchenhaft, hoeven zij m.i. alleen voor Ludwig Richter's beroemde sprookjesverlichtingen te onderdoen. Zij strekken den teekenaar, G. Brijnaert, tot eer.
Het boek mag, zonder voorbehouding, als prijs voor onze scholen warm aanbevolen worden. Het is nationaal; het werkt weldadig op de verbeelding en het boeit; welke laatste hoedanigheid ik proefondervindelijk bewezen zag.
Onze schoolbesturen zullen een goed werk verrichten, door dit verdienstelijke kinderboek op de lijst der prijzen te brengen. Dit is immers honderdmaal gezonder spijs dan b.v. de anti-Duitsche Contes alsaciens van een revanche-zieken Franschman, waarmede men de leerlingen onzer middelbare meisjesscholen thàns nog sentimenteel maakt voor een strijd, waarvan de drijfveer lang niet onbetwistbaar is?
d. B.