Kroniek
Brussel. Goedkoope kunst! De Vlaamsche Patriot geeft aan zijne inschrijvers, buiten twee maanden abonnement, nog als premie hun in olieverf geschilderd portret, vervaardigd door den heer Dugardin, kunstschilder, faubourg St.-Honoré, Parijs, dit alles voor één frank! De kunst gaat eenen fellen gang; de tijd zal komen dat, wie zijn portret wil laten schilderen, nog geld toe zal krijgen.
Duitschland. De cataloog der boekerij van de hoogeschool van Halle is voleind. Tien bedienden hielden zich, sedert 1879, bezig met dit werk, dat 250,000 boekdeelen behandelt.
Berlijn. Duitschland vereert zijne mannen niet alleenlijk in het vaderland, maar ook in ver afgelegen streken weet het hen te huldigen. Te Chicago, zal in den loop van dit jaar, door de aldaar wonende Duitschers, een bronzen standbeeld, den gemoedelijken platduitschen verteller, Fritz Reuter, opgericht worden. De beeldhouwer Aloïs Löher, van New-York, behaalde de overwinning in den prijskamp.
- De schat van het kapittel van St. Denis van Enger, die zich sedert 1414 in St.-Janskerk te Herford bevond, werd naar het Museum van Berlijn overgebracht. De verschillige voorwerpen, die den schat uitmaken, dagteekenen van den tijd van Karel den Groote, en hebben betrekking tot de bekeering van Witekind, die in de kerk van Enger begraven werd.
Italië. Prins Lucchesi-Palli, de geleerde boekenliefhebber dien Italië komt te verliezen, liet aan zijn vaderland eene boekerij van dramatische werken na, die niet minder dan vier duizend boekdeelen bevat. Hij voegde daarbij eene rent, welke tot betaling van twee bibliothecarissen moet dienen.
Engeland. Verscheidene engelsche boekerijen, onder andere die van Oxford, die van Cambridge en het British Museum, hebben van den paus een kostbaar geschenk ontvangen: eene reeks afbeeldingen der oudste handschriften uit de boekerij van het Vatikaan.