H.M. de koningin van Italië.
Bijgaande portret stelt de koningin van Italië voor, Maria-Margaretha-Theresia-Joanna, erfdochter van wijlen Ferdinand, prins van Savoye en hertog van Genua.
Zij werd den 20n November 1851 geboren en huwde op 22 April 1868, te Turijn, met haren neef Humbert. prins van Piemont, De aartsbisschop van Turijn, die het huwelijk inzegende, hield te dezer gelegenheid eene treffende rede.
Gansch Italië door werden schitterende feesten gegeven en het koninklijke echtpaar ontving velerlei kostbare geschenken, onder andere een rijk ingebonden album van Z.H. paus Pius IX, die eigenhandig de eerste bladzij ervan had volgeschreven.
Den 9n Januari 1878 volgde prins Humbert zijnen vader Victor-Emanuel, als koning van Italië, op den troon. De vorstin heeft haren echtgenoot slechts een kind geschonken, prins Victor-Emanuel, op 11 November 1869 te Napels geboren.
Koningin Margaretha is gekend voor eene van Europa's meest ontwikkelde prinsessen. De zorgvuldige opvoeding en het uitgebreide onderwijs, die haar hooge stand haar verzekerde en welke zij zich onder alle opzichten, in meer dan gewone mate, heeft ten nutte gemaakt, vulde zij op lateren leeftijd nog van vele zijden en bij zooverre aan, dat zij ook om hare kennis en wetenschap een sieraad mag worden genoemd voor den troon dien zij helpt bekleeden.
Den bezoeker van Italië treft het al dadelijk, bij eenigen omgang met de inwoners, hoeveel diepgevoelde achting en innige gehechtheid der koningin wordt toegedragen in alle standen der samenleving, zoo door mannen als vrouwen; meest alle menschen, evenzeer voornamen als geringen, betoonen zich haast kinderlijk met haar ingenomen en iedereen weidt uit in lofspraak over haar.
Deze algemeene waardeering en toegenegenheid vindt voor een zeer groot gedeelte haren grond in het karakter der vorstin, die niet slechts uitblinkt door geleerdheid en verstand, in den beperkten zin van het woord, maar ook en vooral door edelheid des harten en verhevenheid van deugd.
Zoo hare zorg en verlichte belangstelling zich uitstrekt tot alles, wat op het gebied der kunst, in Italië, merkwaardigs wordt voortgebracht, er is een ander gebied, waarop zij zich evenzeer en met nog meerder kracht doet gelden. Dit gebied is dat der liefdadigheid.
Italië bezit in Margaretha van Savoye eene bij uitstek menschlievende koningin. Alles, wat kan strekken om het lot van ongelukkigen te verzachten, ligt haar na aan het hart en zij doet wat zij vermag, om armoede en ellende te keer te helpen gaan. Waar het op liefdadigheid aankomt, wordt haar medelijden nooit te vergeefs ingeroepen en betoont zij zich vorstelijk mild. In verscheidene steden van Italië werden door haar toedoen of door haar krachtigen steun belangrijke inrichtingen van weldadigheid tot stand gebracht. Onder andere ziekenhuizen en gestichten voor behoeftige oude menschen.