Sterfgevallen.
E.M. Caro, de uitstekende Fransche wijsgeerige schrijver, is op 13 Juni overleden; hij was den 4n Maart 1826 te Poitiers geboren. Zijne voornaamste werken zijn: L'idée de Dieu et ses nouveaux critiques; La philosophie de Goethe; Études morales; Le matérialisme et la science; Le Pessimisme au xixe siècle; La fin du dix-huitième siècle; Problèmes de morale sociale, enz. enz. Tusschen zijne nagelatene schriften bevindt zich nog een belangrijk wijsgeerig werk, hetwelk eerlang zal worden uitgegeven.
Servatius Dirks, lector jubilaris in de orde van de Minderbroeders, wiens overlijden den 28n Augustus werd gemeld, was een man die zoozeer uitmuntte door zijne groote gaven als door zijne groote deugden, en dan ook te recht een sieraad voor zijne orde en geheel den geestelijken stand verdiende te worden genoemd. Hij stond als godgeleerde hoog aangeschreven bij de geestelijkheid in en buiten België; zijne lessen van schriftuurverklaring werden door hen, die daartoe geroepen waren, met eene wezenlijke gretigheid bijgewoond. Uitnemend ervaren in de doode en ettelijke levende talen, trad de overledene als schrijver op met Vlaamsche en Fransche werken, die zijne bekwaamheid tot eere verstrekken. Wij noemen, onder andere, het Leven van St.-Antonius a Padua, de Histoire littéraire et bibliographique des frères mineurs de l'observance en Belgique et dans les Pays-Bas, de verhandelingen over paters Pieter Cardé en Pieter van Mura. Sedert de stichting van het Belfort, behoorde hij tot de vaste medewerkers van dit Gentsche tijdschrift. Hij was een goed predikant en voordrager; verscheidene geleerde vereenigingen hadden hem opgenomen tusschen hare lidmaten. Hij was te Maastricht geboren in 1825.
Elisabeth Johanna Hasebroek, de begaafde Nederlandsche schrijfster, is den 12n September te Amersfoort overleden. Zij werd den 4n April 1811 te Leiden geboren. In Vlaamsch-België is zij meer bijzonder gekend door haar fraaien roman Te Laat, die in 1838 te Haarlem verscheen en in 1842 bij L. Hebbelynck te Gent werd nagedrukt. Buiten het voornoemde werk, liet mej. Hasebroek nog de volgende verschijnen: Elise, Twee vrouwen, De bedevaartgangers, Verhalen en schetsen, Margaretha Blaren, De vrouwen der hervorming, benevens een aantal in tijdschriften verspreide stukken.
Frederik-Theodoor Vischer, gewezen hoogleeraar te Tubingen en Zurich, de schrijver van het befaamde werk getiteld Aesthetik, oder Wissenschaft des Schönen, en wiens kluchtig heldendicht, Der Krieg 1870/71 dargestellt vom Schartemeyer, destijds zoo grooten opgang in Duitschland maakte, is 14 September overleden te Gmunden, waarheen hij zich om gezondheidsredenen had begeven. Hij was ruim 80 jaren oud. Vischer heeft ook op staatkundig en wetenschappelijk gebied een ruimen werkkring doorloopen.
Herre Gerrits van der Veer, de verdienstelijke en vruchtbare Friesche dichter en prozaschrijver, geboren 15 Maart 1816 te Grouw, is volgens een bericht van 15 September te Murwerwoude overleden. Hij was van beroep onderwijzer.