Zwaardkruid.
(Gladiolus gandavensis.)
Deze plant is een bolgewas, van de Kaap de Goede Hoop herkomstig en wordt nu overal aangetroffen waar plantenliefhebbers verblijven. Gansch Europa door wordt zij met voorliefde aangekweekt.
Eene eeuw geleden, kende men nauwelijks een tiental verschillende soorten; doch de plantenkundigen hebben het zóó ver in verscheidenheid, en vóóral in afwisselende kleuren, door kunstmatige bevruchting, weten te brengen, dat er nu ruim een duizendtal in den plantenhandel voorhanden zijn.
Een veertigtal jaren geleden werden deze gewassen nog als matige-kasplanten behandeld en in potten gekweekt; doch nu is die kweekwijze daargelaten, om ze nuttiger en gemakkelijker te maken voor elkeen, en worden ze in de vrije lucht gewonnen; men kan zoowel in een stadstuintje van deze bloemen genieten, als op een prachtig kasteel met lusthof in den vrijen buiten.
Voor onze lezers die lust gevoelen hunnen tuin met eenige dezer planten te verrijken, kan het volgende ten nutte strekken: Men schaffe zich in de maanden Februari-Maart eenige dezer bolgewassen aan en plant ze, op 't laatst van Maart of in het begin van April, in zijnen tuin; de grond moet goed luchtig bespit zijn. Men plaatst ze een twintigtal centimeters van elkaar, op eene diepte van 5-6 centimeters, en den ganschen zomer geniet men de kleurenpracht dezer bloemen, dewijl de bloeiing van Juli tot October voortduurt.
Wil men de planten in den tuin laten overwinteren, dan snijdt men de verdroogde bloemstengels en bladeren af, gelijk met de grondvlakte, men brengt er eene laag op, omtrent 10 centimeters dik, van kort paardenmest, stroo, run, zaagmeel, assche, of iets dergelijks, hetgeen men er met het terugkomend goed weder van verwijdert. Alzòò behandeld, is het onnoodig ze vòòr den winter uit den tuin weg te nemen, om ze in eene vorstvrije plaats te bewaren.
Poëzie is de schoonste, indrukwekkendste en krachtigste wijze waarop de mensch zijne denkbeelden kan uitdrukken, en vandaar haar gewicht.
Matthew Arnold