Tentoonstelling voor schoone kunsten te Gent.
De driejarige tentoonstelling, te Gent, op 15 Augustus geopend, komt ons wat de schilderkunst betreft, min belangrijk voor dan hare voorgangster; wij treffen er talrijke oude kennissen aan, en ook onder de nog al menig vuldige beeldhouwwerken zien wij er verschillige voor de tweede maal; klein in getal zijn de bouwkundige teekeningen, en die weinige hangen dan nog te zoeken op eene bovenzaal, tusschen eenige plaatsneden en andere teekeningen.
De beeldhouwers kregen even als verleden jaar te Antwerpen den voorrang; hunne werken zijn zeer gunstig geplaatst in de voorzaal, terwijl grootere stukken eereplaatsen bezetten in de verschillende zalen. Daar zien wij den Paardentemmer van Th. Vinçotte (zie blz. 83), de Fonteingroep van J. Lambeaux, Het nest van I. De Rudder, de Rustende os van L. Mignon, een meesterstuk, in brons gegoten te Brussel bij H. Luppens, en bestemd voor het Handelsgebouw te Luik, geboorteplaats van den uitvoerder.
Van G. Geefs (Antwerpen) bewonderen wij een fraai bronzen standbeeldje, de Stad Antwerpen voorstellende, alsook een goed gelijkend borstbeeld van den pianist Potjes. Goede koppen en portretborstbeelden hebben wij aan te teekenen van E. Cantillon, A. Chainaye, J. De Keyser, P. De Vigne, J. Dillens, J.M. Gaspar, J. Herain, G. Rombaux, A. Van den Kerckhove, allen te Brussel of in de voorsteden der hoofdstad gevestigd. Eene Bacchante en een Vrouweborstbeeld vol verdiensten van de juffrouwen H. en A. Van den Kerckhove mogen wij niet vergeten, evenmin als het goed gelijkend portret van den toondichter J. Mertens door J.A. Van den Kerckhove, dat wij elders nog zagen. De door J. De Vigne tentoongestelde koppen zijn die van de beelden van Breidel en de Coninc, door hem uitgevoerd voor de stad Brugge.
Voorts hebben wij van C Godebski (Parijs): portret van wijlen J. Servais, in marmer; van O. Maes (Dendermonde): portret van een luitenant-generaal, in marmer De bronzen borstbeelden van J. de Borchgrave door L. Mignon, en van den hoogleeraar P.J. Van Beneden door J. Willems, zijn allerbest gelukt
De Gentsche beeldhouwers L.J. Mast en D. Van den Bossche leveren goed gelijkende portretten; van den eerste hebben wij een pleisteren borstbeeld en eene Bacchante, van den tweede, de portretten van E. Morel en van dr. D. Van Monckhoven, alsook eene bronzen groep, Nimf en Pan, voor de verloting bestemd; de half verheven beeldwerken de Geschiedenis der beeldhouwkunst: Egypte, Griekenland, Rome en de middeleeuwen, van L. Van Biesbroeck, zijn goed opgevat en bewerkt, even als zijn pleisteren beeld Mignon.
Tusschen de Antwerpsche beeldhouwers moeten wij met lof vermelden L. Dupuis, A. Van Beurden, F.C. Van Luppen en J. Weyns.
Godsdienstige beelden zijn weinig in getal. J. Antoine (Laeken) zond een Joannes den dooper, en J. De Keyser (Brussel) borstbeelden van David en van St.-Jan, in brons en in gebronsd pleister.
J. Del Siena (Brussel) geeft een welgelukt Saphobeeld te zien en G. De Vreese (idem), David het hoofd van Goliath aan het volk vertoonende; een Toovenaar, pleisteren standbeeld van E. Deplechin (Rijssel), behoort ook bij de degelijke werken vermeld te worden; G. Van der Linden, een Antwerpenaar, te Leuven gevestigd, beitelde een marmerbeeldje, een Pruilend kind voorstellende, terwijl F. Van Havermaet (St.-Nicolaas) ons De rust vertoont; het fraai marmerborstbeeld van mev. de gravin de Lalaing, door Th. Vinçotte, schijnt ons wat al te vlak en vlok bewerkt.
Bij de opening der tentoonstelling was de catalogus niet volledig; derhalve zijn van sommige schilderstukken de namen ons onbekend. Tusschen de werken van Fransche meesters hebben wij reeds de navolgende merkwaardige aangeteekend: Kaled, van A. Agache; Asschepoetster, van J. Bertrand; Justinianus, eene monumentaal schoone schilderij, van J.J. Benjamin-Constant, die men veel beter zou geplaatst hebben ten einde van de middenbeuk, waar thans het raadselachtig doek hangt van C. Montald (Gent), den Strijd van het menschdom voorstellende; De kunstrechters, van H. Gervex, is eene welgelukte samenstelling, die wij echter wat meer zouden willen afgewerkt zien; de Liedjesventer te Parijs, van V.G. Gilbert, is eene puike schilderij te noemen, even als het Avondfeest, van J. Beraux.