Kroniek.
Antwerpen. De heer L. Van Ryswyck heeft aan de stad eer exemplaar geschonken van de gravuur van Jacob Neefs, naar de door Rubens gemaakte teekening der waterkan van Karel I, koning van Engeland.
- Verschenen bij de gebroeders Bellemans: Rapport des classes 82 et 83 du ixme groupe, presenté par M. Alfred Geelhand. Dit schoone werk van den secretaris en verslaggever van de jury der voornoemde klassen van de ixe groef der Antwerpsche wereldtentoonstelling van 1885, bevat zeer vele nuttige en belangrijke inlichtingen over den uitvoerhandel, over de inrichting van handelsmuseums, betrekkingen met Congo enz., enz. Het boek is versierd met fraaie lichtbeelden, waaronder een naar het Vinçotte's borstbeeld van Leopold II, een van den hoofdgevel der wereldtentoonstelling, het paviljoen van Cambodja enz., terwijl er tevens eene zeer omstandige landkaart van Midden-Afrika is aan toegevoegd. Den heere Alfred Geelhand mag lof worden toegezwaaid wegens de uitgaaf van zijn werk, hetwelk zijne bekwaamheid alleszins tot eere strekt.
- Onze uitstekende glasschilders J. Stalins en A. Janssens hebben twee geschilderde glasramen te maken voor de kerk van Hoogboom (Capellen), besteld door den heer baron E. Osy, voorstellende den H. Lodewijk die geknield van den bisschop het vaandel ontvangt dat hem op de kruisvaart zal vergezellen en de Engelsche groetenis. De in voornoemde kerk reeds geplaatste glasramen zijn van dezelfde schilders.
- 5 Augustus is op het oud kerkhof van Berchem een grafteeken voor J. De Pooter ingehuldigd. Het werd gemaakt door V. Mutsaarts, naar eene teekening van E. Stordiau; L. Dupuis maakte het portret van den vereeuwigde, dat in het grafteeken prijkt. Door de heeren Peeters-Verellen, H. Claes en Soly werd bij de inhuldiging het woord gevoerd. (Zie onzen jaargang 1882, blz. 123.)
- 7 Augustus zijn tegen den hoofdgevel van het gerechtshof de twee welgelukte bronzen beelden, ieder van 4 meters hoogte, geplaatst, die het Gerecht en de Wet voorstellen; zij zijn gemaakt door E. De Plyn en F. Deckers. De laatste maakte ook de twee zittende beelden die geplaatst zijn boven de hoofdpoort van voornoemd gebouw.
- 8 Augustus is in de Kunstlei eene openbare fontein ingehuldigd, waarvoor de teekening kosteloos werd geleverd door den bouwmeester van het naburige lokaal der Nationale Bank H. Beyaert, te Brussel.
- Koninklijke academie van Antwerpen. 10 Augustus, ten 1 uur, had de jaarlijksche zitting plaats in de bestuurzaal der academie; de leden van binnen en buiten de stad waren talrijk opgekomen. Het bureel werd bij toepassing van het koninklijk besluit van 5 October 1885, als volgt samengesteld: N. De Keyser, voorzitter; J. Dyckmans, J.B. Michiels en K. Verlat, leden; J. Schadde, secretaris. Na de lezing van het verslag der laatste algemeene vergadering, maakte de heer P. Génard eenige bedenkingen nopens veranderingen die het staatsbestuur wil invoeren voor wat betreft de keuring der prijskampen van Rome. Nadat ook de heeren Schadde en Verlat waren gehoord, werd besloten eene aanschrijving tot den bevoegden minister te richten. De heer Th. Smekens vestigde de aandacht op art. 54 van het reglement, volgens hetwelk de leden der academie ten allen tijde vrijen toegang hebben tot de museums en kunst- en wetenschappelijke verzamelingen van den staat, de gemeente en de academie. Er werd beslist, den minister te verzoeken, de rechthebbenden ook van toegangsbewijzen te voorzien. Op voorstel van den heer P Génard, nam de vergadering in overweging om de koninklijke besluiten, het reglement van inrichting en andere stukken, het academisch lichaam betreffende, besluiten van benoemingen, opdrachten van bestellingen enz., verzameld te laten drukken. Als werkelijke leden werd gekozen, de heer Jos. Ducaju en sir F. Leighton, ter vervanging van wijlen Joz. Geefs en L Haghe; als buitengewone leden, de heeren A. Waterhouse, bouwkundige en L. Alma Tadema, ter vervanging van de overledenen T.L. Donaldson en P.J. Baudry; als lid van verdienste, de heer P. Koch, regent der koninklijke academie voor schoone kunsten te Antwerpen.
Mechelen. In nr 33 van het Brusselsch weekblad De Zweep, vinden wij loffelijk eene voor Londen bestemde schilderij van W. Geets vermeld, die onlangs in de Halle, te Mechelen, was tentoongesteld en tot titel voert: Voor het verhoor (zij vertoont den gang van een paleis der 16de eeuw; op eene wit marmeren bank is eene vrouw in rouwgewaad met een kindje gezeten; een rood gekleed hellebardier doet als deurwachter dienst). Voornoemd blad haalt betreffende W. Geets nog aan, dat het museum van Birmingham eene groote schilderij, Johanna van Santhoven, van hem bezit, en dat hij in het voorjaar een 30-tal zijner schilderijen met zeer grooten bijval heeft tentoongesteld in de stad Londen.
Brussel. Den 7n Juli, omtrent den middag, is in het gebouw der vrije hoogeschool brand ontstaan, die een groot gedeelte van het lokaal heeft vernield, benevens een aantal wetenschappelijke verzamelingen en eenige duizende boeken van de bibliotheek. Deze laatste was voor 150,000 fr., het gebouw voor 450,000 fr. verzekerd.
- Er zijn in den 5-jaarlijkschen prijskamp van Geschiedkundige wetenschappen, tijdvak 1881-85, twee prijzen, elk van fr. 5000, toegekend aan de heeren F.A. Gevaert, bestuurder van het koninklijk conservatorium te Brussel, voor zijn werk: L'histoire et la théorie de la musique dans l'antiquité, en P. Willems, leeraar aan de hoogeschool te Leuven, voor zijn werk: Le sénat de la république romaine.
- De koninklijke academie looft een prijs van 600 fr. uit voor eene bekronenswaardige verhandeling van ongeveer 100 blz., waarin, klaar en juist berekend, wordt aangetoond, wat de onmatigheid den werkman kost aan geld, gezondheid en deugd. De opstellen (in het Vlaamsch, Fransch of Latijn) voor 1 Februari 1888 in te zenden aan den heer J. Liagre, secretaris der academie.
Gent. Verschenen bij J. Vuylsteke: Anneessens, door D. Sleeckx, volksboekje van het Willemsfonds, gedrukt bij F.L. Dullé-Plus.