pakjes, waardoor, zegt de heer de Graaff, de verkoop in eene loterij ontaardt.
Nadat hij de geschatte waarde van de grootste bekende diamanten heeft aangehaald, gaat de heer de Graaff na, in welke streken der aarde diamanten worden aangetroffen, wat hem aanleiding geeft om zeer vele merkwaardige geschiedkundige bijzonderheden in herinnering te brengen.
In het eerste hoofdstuk is voorts gehandeld over Verschillende soorten van edelgesteenten van minderen rang (dan de diamant), over de Gegraveerde edelgesteenten en over de Opkomst en den bloei der Nederlandsche diamantslijperijen.
Het tweede hoofdstuk, aan de parelwereld gewijd, behelst de volgende afdeelingen: i. Oorsprong en vorming der parelen; ii. Parelschelpen; iii. Oost-Indische parelvisscherijen; iv. Bewerking der parels te Ceylon voor den handel; v. Perzische visscherijen; vi. Australische visscherijen; vii. Europeesche parelen; viii. Amerikaansche visscherijen; ix. Waarde der parelen. Alles zeer wetenswaardig.
Het derde en laatste hoofdstuk geeft een overzicht van de goud- en zilvermijnen, in Amerika (Californië, Mexiko). Australië, Afrika (Transvaal) enz. Als een staaltje van de merkwaardige dingen, in dit hoofdstuk vermeld, nemen wij daaruit het volgende over:
‘Na Californië is de ontdekking van goud in Australië het belangrijkst geweest. De geschiedenis dier ontdekking verdient vermelding wegens hare zonderlingheid.
Een zekere Hargreaves vertrok uit Australië naar Californië met het doel er zijn fortuin te maken, hetgeen hem in eerstgemeld land niet gelukt was. Te San-Francisco gekomen, richtte hij zijn koers naar de mijnen, groef er, maar vond zich in zijne goede verwachtingen teleurgesteld. Hij had middelerwijl tot zijne verwondering ontdekt, dat de natuurlijke gesteldheid van den grond en het geheele aanzien der Californische goudstreek volkomen geleek op het door hem verlaten oord in Australië. Dit deed hem besluiten derwaarts terug te keeren om het goud, dat hij zoo ver af gezocht had, ware het mogelijk, in zijne vorige woonplaats te vinden. Hij keerde dan ook terug, groef in een afgelegen hoek van de Summerhill-Creek, en het Australische goud was ontdekt. Geheimhouding daarvan in onzen veelbewogen tijd was te moeilijk, weshalve de gedane ontdekking spoedig ruchtbaar werd. Geen wonder dus dat de kreet: “Naar de mijnen! naar de mijnen!” overal plotseling weergalmde. Herders, landbouwers, werklieden, huis- en kantoorbedienden - allen vertrokken, zonder gereedschappen, zonder levensmiddelen, zonder eenige uitrusting. De handelaars in levensbehoeften, speculeerden onmiddellijk op de weldra gevolgde groote aanvragen....
Een Australisch schaapherder, in dienst van zekeren dokter Kerr, verwittigde zijn heer, dat hij, onder het grazen der kudde, eene aanzienlijke hoeveelheid goud in een blok kwarts gevonden had. Door deze vondst in zijn onderzoek aangemoedigd, werd hij op zekeren morgen getroffen door een buitengewonen metaalglans, spiegelende op de spits van een kwartsblok. Fluks verbrijzelde hij den steen; een schat kwam te voorschijn. IJlings spoedde hij zich naar zijn meester om de gedane ontdekking bekend te maken, te gelijk eenige stukken kwarts medebrengende tot bewijs. De dokter sprong onmiddellijk te paard en rende naar de aangeduide plaats, waar hij werkelijk drie stukken kwarts, honderd pond goud bevattende, vond. Het grootste van het drietal lang één voet, woog 75 pond en leverde 60 pond zuiver goud op. De twee andere stukken waren kleiner; het drietal woog bruto 200 pond. Daar zulk eene zware massa moeilijk viel te vervoeren, werd ze op de plek zelve verbrijzeld. Daarin beging de dokter echter eene dwaasheid, want deze buitengewoon groote stukken hadden als monsters van zuiver goud, eene onberekenbare waarde.’
Deze zoo levendige als duidelijke beschrijving van eene der veelvuldige belangrijke zaken, welke door den heer de Graaff zijn geboekstaafd, verschaft ook gelegenheid om over des schrijvers innemenden en boeienden verhaaltrant te oordeelen, welke, heel het werk door, uitmuntend volgehouden, het genot der lezing merkelijk verhoogt.
Wij wenschen de Schetsen en verhalen in veler handen.
De prijs van het boek is in ieders bereik
D. V S.
Wanneer ik over iemand spreek, zegt de Fransche schrijver Fiévée, dan doe ik het altijd zóó - als sprak ik met hem.