Kroniek.
Antwerpen. De prijs van Rome zal in 1886 voor de graveerkunst te verdienen zijn. Als mededingers worden toegelaten in België geboren of genaturaliseerde kunstenaars, die bij den aanvang van den wedstrijd minder dan 30 jaren oud zijn. De primus ontvangt gedurende vier jaren een jaargeld van 4000 fr., om zijne studiën in het buitenland voort te zetten. Er kan een 2de prijs (ter waarde van 300 fr.) en eene eervolle vermelding worden toegekend. Tot den eind wedstrijd worden slechts 6 kampers toegelaten. De eindwedstrijd of (zoo er meer dan 6 ingeschrevenen zijn) de voorafgaande wedstrijd, begint den 8en Mei, 's middags, in de Antwerpsche academie, waar de inschrijvingen worden aangenomen tot 20 Maart 's middags, onder overlegging van de vereischte papieren.
- De Belgische Academie van Oudheidkunde schrijft de volgende prijsvragen uit: 1. Verhandeling van een oudheidkundig vraagstuk betreffende Belgisch-Limburg of eene naburige plaats; prijs: 250 fr. en een verguld eeremetaal. - 2. Studie op den inval der Franken in België; uit de oudheidkunde en de geschiedenis aantoonen, op welke plaatsen, in België, nederzettingen hebben bestaan van Salische en van op de oevers wonende Franken, en welke volkeren zich toen ophielden in ons land en wat hun lot is geweest; prijs: 600 fr. en een verguld eeremetaal. - Geschiedenis van het goud- en zilversmeden in België tot aan het einde der xviiie eeuw; prijs (gesticht door den ridder G. van Havre): 500 fr. en een verguld eeremetaal. - De verhandelingen, opgesteld in het Vlaamsch of Fransch, vrachtvrij te bestellen op het secretariaat, Gounodstraat nr 23, te Antwerpen, te weten: betreffende nr 1, vóór 1 Februari 1887; nr 2 en 3, vóór 1 Februari 1888.
- Naar aanleiding van de groote onderscheiding, hem te beurt gevallen op de kunsttentoonstelling van 1885, is den befaamden kunstschilder F. Lamorinière, den 23n Januari, de eer wedervaren, ontvangen te worden in de openbare zitting van den gemeenteraad, waar de heer burgemeester hem een gouden gedenkpenning heeft ter hand gesteld, als een huldebewijs vanwege de stad Antwerpen.
- In den loop van Januari, verwees de Antwerpsche rechtbank iemand tot 8 dagen gevang, wegens het verkoopen ten eigen bate, van een op de stedelijke volksbibliotheek geleend boek.
- De Maatschappij der Antwerpsche bouwmeesters schrijft eene prijsvraag uit voor het bekomen van een loodshuis voor eene koopstad, gestaan aan de kaai eener groote rivier. Het omstandig programma is, op aanvraag, verkrijgbaar bij den heer secretaris Eug. Geefs, Leopoldstraat 45, te Antwerpen, waar de ontwerpen naamloos doch vergezeld van een naambriefje, moeten worden besteld uiterlijk op 26 Juli 1886 vòòr 5 ure 's avonds. De 1e prijs bestaat uit een verguld zilveren eeremetaal en 800 fr.; 2e prijs, bronzen eeremetaal en 600 fr.; 3e prijs, 400 fr.; 4e prijs, 200 fr. De 4 beste ontwerpen verblijven aan de maatschappij, maar de makers kunnen er kopie van nemen. De mededingers moeten ten minste sedert 1 Januari 1886 in België wonen, zonder dat zij alsdan volle 30 jaar oud waren.
- Verschenen: de 1e en 2e aflevering van het Album der Antwerpsche etsers over 1885-1886; zij bevatten: eene zeer fraaie titelplaat, den Adel voorstellende; A. Elsen, het Schijn; Th. Cleynhens, Kapel in St.-Jacobskerk; H. Schaefels, Gezicht op het Y te Zaandam; J. Thielens, Doode vogels; L. Brunin, Huiskamer; J. Guiette, Decemberavondschemering; L. Abry, Cantine; P. Verhaert, Geleerde in eene bibliotheek; G. Van der Veken, portret van Simon de Vos, naar zijne schildering in het museum der Antwerpsche godshuizen (zie onzen jaar-1884, blz. 21); A. Danse, Stierekop, naar A. Verwee.
- De heer Ed. Gregoir heeft een bijvoegsel laten drukken voor zijn werk Les artistes musiciens au xviiime et au xixme siècles. Deze bladzijden zijn hoogst lezenswaardig, namelijk om de wenken, daarin vervat, over het muzikaal onderwijs en de ondersteuningen door het staatsbestuur verleend aan de muziekscholen.
Lier. Sedert het overlijden van J.B. De Weert (zie onzen jaargang 1884, blz. 180), staat de stedelijke academie onder het bestuur van den heer E. Wouters, kunstschilder te Brussel, die te gelijk bestuurder en leeraar der klasse van hooger onderwijs en schilderkunst is. Des winters telt de academie gemiddefd 500, des zomers een paar honderd leerlingen. Zooals men weet, zijn het leeraars der Antwerpsche academie die te Lier de prijskampen aan de academie gaan beoordeelen, voor de toekenning der onderscheidingen.
Brussel. In hare zitting van 19 Januari, nam de kamer van volksvertegenwoordigers kennis van een vertoogschrift waarbij eene te Parijs wonende dame, die verklaart eene kleindochter van Lieven Bauwens te zijn, eene loonbetrekking in 's lands dienst of eenigen onderstand vraagt. (Zie over Lieven Bauwens, onzen vorigen jaargang, blz. 112.)
- K. Gounods oratorium Mors et Vita, waarvan in onzen vorigen jaargang (blz. 188) werd gewaagd, is den 30n Januari, door Brussels Nieuwe Muziekmaatschappij ten gehoore gebracht geworden, onder de leiding van Karel Gounod zelve, in de groote zaal van het Paleis voor Schoone Kunsten, die nauwelijks groot genoeg was voor de opkomst. H.M. de koningin, die de uitvoering, welke voortreffelijk was en een diepen indruk maakte, bijwoonde, heeft zich den toonzetter en daarna