Spijskaart
Photozincographie naar den druk der heeren Ratinckx.
Helder was de hemel, een frisch windje overdekte den breeden stroom met zachte rimpels, en het jacht Ranée snelde in vollen stoom vooruit.
Aan boord gingen de toebereidsels al niet minder met stoom, en spoedig was de kok gereed.
Onder tenten, voor de gelegenheid uitgespannen, was het luidruchtig gezelschap aangezeten. De Hollandsche haring en de Modeensche mortadellen van Bellentani openden het vuur.
Men was aan den champagnewijn, toen het bevallige jacht over de Belgische grens liep en de Hollandsche wateren der Schelde doorploegde. Een der tafelgasten, Goemaere, zoo 'k vermeen, stond recht en sprak voor de vuist eenen groet aan Holland, ter tafel vertegenwoordigd door den heer J. Duyvis, afgevaardigd commissaris voor Nederland bij de
J. Duyvis.
tentoonstelling van Antwerpen. Deze, wiens afbeeldsel hiernevens is geschetst, antwoordde, blijkbaar aangedaan, en dronk op de twee volkeren, zonen van eene en dezelfde moeder.
Ofschoon redevoeringen verboden waren, nu dat de dijk was doorgebroken, nu volgden de heildronken elkander driftig op.
De voorzitter van de inrichtingscommissie, de heer Victor Lynen, dronk op de drukpers, waar de tentoonstelling haren voorspoedigen uitslag aan dankte. In dien dronk lag er wel iets snijdigs, daar de Belgische pers, die van Brussel voornamelijk, de tentoonstelling scheen tegen te werken. Later
G. Bordiau.
sprak de bouwmeester der tentoonstelling, de heer Bordiau, die zich een reusachtig gedenkteeken oprichtte met zijnen voorgevel en met den stouten koepel, die heel Antwerpen overheerscht en met den prachtigen toren der hoofdkerk schijnt te wedijveren. Spijtig dat het gedenkstuk voor zoo korten duur bestemd is!
Ik verzwijg de andere heildronken; want de vertegenwoordigers van alle natiën spraken om beurt en werden driftig toegejuicht.
Baron A. de Haulleville.
Ik, in naam van Il Secolo, ik dronk op de stad Antwerpen, welker voorspoedige scheepvaart op al de zeeën der wereld, mij haar deed vergelijken met het oude Venetië.
Ik kan niet nalaten u schetsen te sturen van onze ambtsbroeders der drukpers, bij het banket aanwezig.
Ik begin met baron de Haulleville, afgevaardigde van de Belgische regeering bij het comiteit der drukpers. Onder het portret, dat ik u laat geworden, schreef hij: Servire Deo, regnare est. Hieraan zult ge al lichtelijk begrijpen, dat de heer de Haulleville, bij zijne verkleefdheid aan den koning, eene niet mindere toegenegenheid voor den paus in het hart draagt.
Zoo is het inderdaad. Hij is hoofdopsteller van het Journal de Bruxelles, thans, dat een
August Snieders.
katholiek kabinet aan het bewind is, het officieus orgaan van het ministerie. Hij is een voortreffelijk dagbladschrijver en een oprecht ridderlijk man.
Hier stel ik u den heer August Snieders voor, den hoofdopsteller van het Handelsblad, katholiek Vlaamsch dagblad. Zijn uiterlijk is vol karakter; door zijne gespraakzaamheid en hoffelijkheid heeft hij al spoedig eenieders hart gewonnen. Niet alleen is hij dagbladschrijver, maar ook een uitstekend Vlaamsch letterkundige.
Hier hebt gij zijnen tegenkanter, Paul Billiet, hoofdredacteur van den Koophandel, Vlaamsch liberaal blad. Hij
Paul Billiet.
is een lief en bevallig man, goed ter pen en ter taal.
Ziehier de heer P. Dela Montagne, bestierder van den Précurseur, een dagblad, hetwelk voortdurend in België de liberale gedachten verdedigt; sinds wel vijftig jaar op de bres, strijdt het vooral voor de vrijheid van handel.
De heer Eugenius Dumoulin is hoofdopsteller van den Opinion, een liberaal blad van Antwerpen. De toegestuurde schets zal u doen begrijpen dat hij een man moet zijn, fijn en bijtend van geest, gelijk