Eene verzameling voorwerpen, vervaardigd met het doel om het lijden der dieren, in hunne betrekking met den mensch, te verminderen, tentoongesteld door de Antwerpsche Maatschappij ter bescherming der dieren.
Eene loffelijke vermelding voor de geheel van riet vervaardigde poort, in de Belgische afdeeling opgericht door de zoogenoemde rietjesfabriek van Alb. Van Oye, te Brussel. Een hofpaviljoen en meubelen, van G. Giertz, en Folkerts, te Antwerpen, en tafels, en stoelen, van J. Cools, uit dezelfde stad.
Keurige en sterke manden en mandjes en ander dergelijk vlechtwerk van twijgen enz., ingezonden door L. Bruneel, te Maldeghem, G.J. Cools, te Antwerpen, O.M. Malaise, te Luik, de Naamlooze Maatschappij La vannerie flamande, te Caprijcke, F. Van Damme-Claes, te Temsche enz.
Stroohoeden, die ons inderdaad als zeer goed gevlochten, voorkwamen, van F. Ballaux, te Forzée-Buisonville.
Lijsten, uit stroo gevlochten, van R. De Roeck, te Brussel.
Een hooggewerkt plan der dynamietfabriek te Arendonck, in de provincie Antwerpen, in 1872 gesticht, met een aantal monsters. Daarnevens buskruit uit de fabriek van Wetteren, aldaar in 1778 gesticht door J.F. Coopal. Lederen riemen van Ed. De Bruyne, van Dendermonde.
Monsters leder, wij gelooven van alle bekende soorten, benevens stoffen voor leerlooiers of huidvetters, ingezonden door een 50-tal tentoonstellers uit alle gewesten des lands, waartusschen Janssens-Servais, te Antwerpen, en F. Van Caster & c°, te Borgerhout, eene goede plaats bekleeden.
Drukletters, in alle soorten en van hoogst degelijk en zuiver maaksel, uit de gunstig bekende Brusselsche lettergieterijen van L. Groetaers en c°, A. Mertens, G. Schildknecht en A. en F. Van der Borght.
Velerhande blokmakersgerief, sterk en fraai van ijzer vervaardigd, ingezonden door Ed. Van Miechem, een meester smid, te Vracene, in het land van Waas, die zijn vak toont te verstaan.
Holleblokken, wij gelooven van elk denkbaar fatsoen, voor alle voeten, ingezonden door E.A. Van der Heyden-Oerlemans en A. Van der Heyden, te Antwerpen; de Vereeniging der Meesters Blokmakers van Sivry (Henegouwen); F.J. Middernacht, en C.L. Verniers, te St.-Nicolaas.
Timmermansschaven, in velerlei soorten, van G. Dhaenens, te Gent, en F. Mesdagh, te Antwerpen.
Kurken, waaruit gansch een monument is opgetrokken, van E.H. en A. Fagès, te Wasmes, bij Bergen.
Scheikundige voortbrengselen zijn in overgroote menigte en rijke verscheidenheid tentoongesteld. De befaamde pillen van het Zwart Kruis, van den Antwerpschen apotheker J. Tielemans, zoo probaat voor de genezing van zenuwzinkingen, hoofdpijn, koortsen op de tanden enz., bekleeden eene eereplaats, die haar met het volste recht toekomt.
De Antwerpsche firma B. Tielemans-Loos, welke, te Parijs en Brussel, reeds eeremetalen behaalde, stelt eene waskaars ten toon van zoo grooten omvang, dat zij wel aan een boom mag worden vergeleken.
Vormen voor banket- en peperkoekbakkers, van A. Huysmans en G. Disco, te Antwerpen, wekken de aandacht vooral van oningewijden met het ambacht.
Smedersgerieven, waartusschen uitnemende blaasbalgen, van A. Briard, wed. E. Jackson, F. Rondag-Claessen, allen te Luik.
Werktuigen voor het kappen van vleesch, van V. Van Damme, te Gent, die er een aantal verkocht.
Houten kranen, uitmuntend fraai bewerkt, van E. Ambroise, te Virton.
Scheikundige meststoffen, zeer schoon uitgestald, van P. Gillain, te Antwerpen.
Nu zijn wij weer aan de Oostenrijksche afdeeling, die wij rechts voor het oogenblik onverlet laten. Links ontmoeten wij alle denkbare keukengerieven, ingezonden door de nieuwe Maatschappij voor het maken van verglaasd en vertind keukengerief, te St.-Servais, bij Namen.
Tonnen en vaten, zelfs met beeldhouwwerk, die als modellen voor het kuipersambacht mogen gelden, van J. Persenaire en c°, te Antwerpen.
Schotels en verder sieraadwerk, in zijnen aard zeer opmerkelijk, vervaardigd uit geslagen en gedreven koper, door L. Dupuis, te Antwerpen, - een meester in zijn vak.
Eliaerts-Cools, te Aalst, had een monument van naaigarens.
Fraaie damastweefsels van L. De Witte-Lousbergs, te Mechelen, in allerhande soorten.
Eene uitgelezene verzameling koperen werken van den bekwamen Antwerpschen drijver J.J. Labaer.
Zeer schoone meubelen, meestal echte prachtstukken, van Delie en c°, te Antwerpen, gebroeders Herman en Carton, te Ath.
Keurige bronswerken, uitmuntend door smaakvolle opvatting en fijnheid van maaksel, ingezonden door E. Longueval, te Brussel, en verlichtingsvoorwerpen van P. Pilate, uit dezelfde stad.
Rijke spiegels en zeer schoon glaswerk van alle soorten is overvloedig tentoongesteld. De geslepen, verzilverde, gegraveerde en Italiaansche spiegels, van A. Nyssens en c°, te Brussel, werden door alle bezoekers bewonderd, alsook een in kristalgeslepen lichter van F. Dierckx, te Antwerpen.
Beschilderd porselein, van het beste, waard te worden geroemd als echt kunstwerk, zonden de juffrouwen M. Gasparoli, uit Brussel, M. Loos en M. De Mey, de twee laatsten uit Antwerpen, in.
A. Arens, uit Antwerpen, onderscheidt zich op de tentoonstelling meer dan iemand, in zijn vak, door zijne gebeeldhouwde meubelen en zijne koperwerken, welke niet minder dan twee zalen vullen, twee zalen die ongemeen druk worden bezocht.
Als eene echte merkwaardigheid van de zooveel merkwaardigs te zien gevende tentoonstelling, maken wij melding van het geheel uit porfier opgetrokken gebouw, voor rekening der Naamlooze Maatschappij ter aanbeveling der groeven van Quenast, waaruit, zooals men weet, de sterkste kasseien van onze bestrating afkomstig zijn.