geven. Onder andere werken zullen ten gehoore worden gebracht stukken van Sweelinck, des Près, Ockeghem, Hollander, Clemens non Papa, Orlandus Lassus, Obrecht enz.
- Mev. de weduwe J.M. Van Gelder geboren Nijhoff en hare kinderen hebben aan het rijk, ter plaatsing in het rijksmuseum te Amsterdam, ten geschenke gegeven de geheele verzameling medailles en penningen, draagteekens enz., en de bibliotheek van werken over de penningkunde, nagelaten door wijlen den heer P.H. Van Gelder, te Velp. Buiten de boeken, telt deze belangrijke verzameling 8454 nummers.
- Onder bevel van den luitenant ter zee 2de klasse J.H. Calmeijer, gaat eene wetenschappelijke onderzoekingsreis naar het eiland Nieuw-Guinea worden ondernomen. De regeering leent daartoe een schip en geeft eene jaarlijksche bijdrage van 10,000 gl.
Roermond. In nieuwsbladen komt het bericht voor, dat de heer notaris Theunissen, in deze stad, eene tot nog toe onbekende merkwaardige schilderij van P.P. Rubens zou bezitten.
Middelburg. Te Westdorpe, in den zoogenoemden Oostenrijkschen polder, werden in Februari 14 gouden muntstukken opgegraven, dagteekenend uit de eerste helft der 14e eeuw. Op de eene zijde van 7 stukken stond: Wenceslaus × Johana × Dei × Gra × Brab. Duces. Op 2 stukken: Lodevicus × Dei × Gra ×Com×des×Fland. Op 2 andere stukken: Carolus×Dei×Gra×Francoru × Rex. Op 1 stuk: Johanes × Dei × Gratia Francoru × Rex. En op 2 stukken: Edward × Dei × Gra × Rex × Angl.
Weenen. In het naburige Döling werd in 't begin van Mei de uit 56 schilderijen bestaande verzameling van den bouwmeester Joseph Bösch publiek verkocht. Zij bracht 200,000 Oostenrijksche guldens op. De belangrijkste schilderij was een levensgroot kniestuk van Rembrandt (anno 1632), voorstellende den penningmeester eener Amsterdamsche gilde, met de rechterhand op de borst en de linkerhand op den geldbeugel. Dit portret, getiteld de Schatmeester, werd voor slechts 33,200 gl. toegewezen. Van A. Van Ostade werden drie stukken verkocht. Een daarvan, de beroemde Dans in de schuur (1652), uit de verzameling van prins Demidoff, te San-Donato, gold 22,100 gl. Een tweede, Rookers en bakspelers in eene herberg (1656), 18,000 gl. Voor een Ruiterkamp, van Ph. Wouwermans, werd 21,000 gl. betaald; de Schutters, van D. Teniers (Vlaamsche boeren die naar de schijf schieten), 16,000 gl.; een mansportret van Frans Hals, 14,000 gl.; eene Verrijzenis, van A. Van Dyck, 10,600 gl. Voorts waren er stukken van P.P. Rubens (aan hem toegeschreven), Albert Cuyp (een keurig vrouweportret), Pieter De Hooghe, Hondecoeter, Van der Heijden, Bakhuizen en andere Nederlandsche en Vlaamsche meesters.
- Bij de op onze blz. 52 vermelde verkooping der nalatenschap van Hans Makart, bracht het laatste groote stuk van den schilder, Lente, 16,000 gl. op. De eerste schets van den Intocht van Karel V te Antwerpen werd voor 3000 gl. toegewezen aan eenen bankier.
Florence. In deze stad, in de zalen der Laurenziana, zijn 2000 boekdeelen handschriften geranschikt, die de regeering van Italië voor 575,000 fr. heeft gekocht uit de beroemde handschriftenverzameling van lord Ashburnham. Het grootste gedeelte dezer geschiedkundige papieren werd ruim eene halve eeuw geleden uit de archieven van Italië gestolen en voor grof geld aan den voornoemden Engelschen verzamelaar verkocht, die er niemand inzage liet van nemen. Er bevinden zich 34 handschriften van Dante bij, alsmede een getijboek van Sinibaldi, uit den jare 1485; voor dit laatste heeft lord Rosenbery 175,000 fr. aangeboden. Tusschen de aangekochte niet in Italië ontvreemde stukken, is eene groote partij papieren die betrekking hebben op de jeugd van Napoleon I, onder andere 50 schoolschriften, eenige door Napoleon geschrevene romantische verhalen, een overzicht der geschiedenis van Korsika, van Napoleons hand, zijne door Lodewijk XVI geteekende aanstelling als kapitein, zijn eerste paspoort, aan Napoleon gezonden brieven enz. Als het merkwaardigste van al de gekochte stukken, wordt een Plinius uit de 9de eeuw genoemd, die aan een Medicis heeft toebehoord. Voor de papieren aangaande Napoleon heeft lord Rosenbery aan Italië 50,000 fr. geboden; maar er wordt ondersteld, dat zij zullen worden verruild tegen stukken betreffende Italië, die door de Fransche regeering uit de verzameling van Ashburnham, met andere oorkonden, schijnen aangekocht te zijn.