Germania.
In onzen jaargang 1879, blz. 137, hebben wij eene steensnede opgenomen, die het Duitsch nationaal gedenkteeken van den
Houtsnede van G. Heuer & Kimse X.A. te Berlijn.
Niederwald in zijn
geheel te aanschouwen geeft, zooals
het zich voordoet, langs de voorzijde gezien. Wellicht herinneren onze getrouwe lezers zich nog de fraaie plaat, door C. T'Felt geteekend en op steen gesneden.
Onze medewerker, nu wijlen S. Mayer, had er eene bondige beschrijving van het trotsche gedenkteeken aan toegevoegd. Wij hadden
bereids gelegenheid
om naar de voornoemde plaat en beschrijving te verwijzen, toen wij, in onzen jaargang 1883, blz. 188, gewag maakten van de inhuldiging, die, zooals bekend, den 28
n September van dat jaar plaats had met eene inderdaad ontzagwekkende plechtigheid,
in het schoonste gedeelte van het prachtige Rijndal.
Ten vervolge van dien, zal het onzen lezers zeer zeker aangenaam wezen, hier eene groote afbeelding aan te treffen van het 11 meters hooge en 40,000 kilos zware bronzen Germaniabeeld, hetwelk het gedenkteeken bekroont.
Het beeld, een meesterlijk gewrocht, van Johannes Schilling, is voortreffelijk opgevat en met zeldzame volmaaktheid uitgevoerd. Deskundigen roemen het als een van de beste beeldhouwwerken uit onzen tijd, die Europa heeft aan te wijzen. Statig laat Germanje's schutsvrouw de linkerhand op het reusachtig heldenzwaard rusten, terwijl zij met de rechterhand de omlauwerde keizerlijke kroon hoog opgeheven houdt. Zij blikt uit in de richting van den Rijn en de Vogeezen.
Zoowel van nabij als op afstand, en zelfs op zeer grooten afstand, maakt het trotsche gedenkteeken, over zijn geheel, en het opperbeeld in het bijzonder, een treffenden, overweldigenden indruk, niet slechts door het reusachtige van de afmetingen, maar ook en niet het minst door de juiste en smaakvolle overeenstemming die tusschen al zijne deelen bestaat en de buitengewone kunstwaarde van het werk.
De goede werking van het gedenkteeken wordt natuurlijk en dit wel in niet geringe mate bevorderd door de weergaloos schoone omgeving waarin het zich bevindt.
De hier voorkomende fraaie houtsnede danken wij aan den heer hoofdopsteller van de Gartenlaube.