De beeldhouwer Egidius-Hyacint Melot,
geboren te Antwerpen den 16den Augustus 1817, stierf den 19n April in het gasthuis te Schaarbeeck. Hij was een hoogst verdienstelijk kunstenaar, iemand van wien men mocht zeggen, dat hij in de wieg werd gelegd om beeldhouwer te zijn en die inderdaad een beeldhouwer is geworden, in den vollen zin van dit veelbeteekenend woord. Hij heeft een aantal werken geleverd, die metterdaad bijdragen tot den roem van de vaderlandsche beeldhouwkunst in onzen tijd en dan ook den naam van hunnen maker zullen vereeuwigen. Hij werkte met zooveel vlugheid als zekerheid, zonder ooit tot middelmatigheid af te dalen. Onder zijne behandeling, kwamen klei en steen als tot bezieling. Groote onderscheidingen vielen hem evenwel niet ten deel. Hij was al in de vijftig, voordat hij in de Leopoldsorde werd benoemd, nadat hij, in 1869, het gouden eeremetaal had bekomen op de driejarige tentoonstellng van Brussel. Hij werd evenmin rijk, ofschoon de bestellingen hem niet ontbraken, en tot overmaat van ramp, dwong hem eene oogziekte, de laatste jaren zijns levens werkeloos en ledig door te brengen.
In de stad Brussel treft men van Melot, onder andere, de volgende werken aan: De Zomer, eene steenen groep, aan den ingang van het Park, Paleizenplaats; - de beelden der heiligen Jacobus, Andreas en Joannes, boven op den gevel der Kaudenbergkerk; - twee draagbeelden aan de zijden van den Muntschouwburg; - dergelijke beelden aan het gebouw der Nationale Bank; - eene kindergroep, Spes Patria, aan het Paleis der Academiën en, in dit paleis, de zinnebeelden van de Grieksche en Romeinsche kunst; - een aantal, draag- kinder- en borstbeelden aan en in het lokaal van het muziekconservatorium; - de zinnebeelden der vrijheid van godsdienst, van vereeniging, van drukpers en van onderwijs, in het Paleis der Natie; - eene kindergroep, als verzinnelijking der kunsten, op de tinne der Beurs; - de steenen beelden van Pepijn van Landen met zijne gade, van Hendrik, hertog van Brabant, en van Joanna van Frankrijk, ten stadhuize; - een bronzen beeld, als voorstelling van de kunst, aan den voorgevel van het Paleis der Beeldende Kunsten; - het marmeren borstbeeld van B. Du Mortier, in den Plantentuin.
Het door de Henegouwsche gemeente Hornu voor Degorges-Le Grand opgericht bronzen standbeeld, werd door Melot gemaakt. Voor de gemeente St.-Joost-ten-Noode vervaardigde hij een marmeren borstbeeld van haren burgemeester Gilon.
Tusschen Melots inzendingen op driejarige tentoonstellingen vermelden wij: in 1845, een Ruiterstandbeeld van Z.M. Leopold I en eene H. Cecilia in pleister; in 1866, een Bacchus als kind en een Knaap, twee marmeren borstbeelden.
In het bijwezen van eene schaar vrienden en vereerders, werd Melot den 22n April op de begraafplaats van Schaarbeek, ter aarde besteld.