Engelsche en Amerikaansche tijdschriften en in de Italiaansche verzamelwerken Nova antologia en Italia, is den 18n October te Florence overleden. Hij werd in September 1829 geboren te Giesen en was een der veelzijdigst ontwikkelde en begaafde mannen dezer eeuw.
Heinrich WEISHAUPT, leeraar van teekenkunde, die verschillende werken over dat vak verschijnen liet, is op 23 October te Munchen overleden. Hij ijverde om het teekenen als algemeen leervak op de volksscholen te doen invoeren.
Paul LACROIX, de vruchtbare Fransche schrijver, die schier op elk gebied van letterkunde, wetenschap en kunst met groote onderscheiding werkzaam is geweest, overleed den 19n October te Parijs, waar hij den 27n Februari 1800 werd geboren. Als schrijver liet hij werken verschijnen ouder een half dozijn verschillende namen, doch het meest onder dien van ‘le bibliophile Jacob.’ Voorts onder zijn eigen naam en de bijnamen Pierre Dufour, Antony Dubourg enz. Bij Didot verscheen van hem, onder medewerking van Ferd. Séré. een standaardwerk met gekleurde platen in een groot getal deelen, getiteld: Le moyen-âge et la renaissance. Zooveel vernuft in een hoofd, zooveel werkkracht in een mensch, als van Paul Lacroix zijn uitgegaan, heeft de wereld slechts zelden het voorrecht te mogen waarnemen.
Prosper POITEVIN, de uitstekende Fransche taalgeleerde, schrijver van eene voortreffelijke spraakkunst en een algemeen woordenboek van niet minder goed gehalte, is einde October te Parijs overleden, in zijn 75ste jaar.
Jan-Baptist DE WEERT, de kunstschilder die voor Anton Bergmanns Geschiedenis der stad Lier de platen teekende (zie 1873, blz. 19) en zich naam maakte door eenige verdienstelijke schilderingen, alsmede door de in een vroegeren jaargang vermelde muurschilderingen, is den 6n November overleden te Lier, waar hij den 26n Juli 1829 werd geboren en thans bestuurder was van de stedelijke teekenschool en teekenmeester aan de rijksnormaalschool voor onderwijzers. Hij deed zijne studiën met veel onderscheiding aan de academie te Antwerpen. In 1860 stelde hij eene schilderij ten toon: Judas Iscariot, de wroeging; 1861, De H. Suzanna, weigerende afgoden te aanbidden; 1862, De laatste oogenblikken van Jacob van Artevelde; 1863, Jan I zijne zuster bezoekende in de gevangenis; 1864, Petrus een melaatsche genezende aan den ingang van den tempel. Hij schilderde een aantal verdienstelijke portretten. Hij was getrouwd met mejuffrouw J.E. Meulders en bewoonde te Lier het huis nr 10 op de Karthuizersvest. Bij zijne plechtige begrafenis, den 8n November, werden verscheidene redevoeringen uitgesproken.
Edmond MERTENS, geboren te Antwerpen den 5n December 1854, is te Brussel overleden den 17n November. Als beoefenaar van de Vlaamsche letterkunde leverde hij, onder andere, eene in de Dicht- en Kunsthalle opgenomen en ook afzonderlijk verschenen studie op Hendrik Conscience, waarvan wij gewaagden in onzen jaargang 1883, blz. 179. Hij was gedurende eenigen tijd als boekhandelaar en uitgever te Antwerpen gevestigd. Nu laatstelijk was hij beambte aan de koninklijke bibliotheek te Brussel. De heer E. Fetis, hoofdbewaarder van voornoemde bibliotheek, en de heer J. Baes, voorzitter van den Brusselschen kring van waterverfschilders en etsers, die den overledene tot secretaris had, spraken aan het graf redevoeringen uit.
Willem KOLLER, de bekwame Oostenrijksche schilder (hij werd te Weenen in 1829 geboren), is in het midden van November overleden. In 1858 bewoonde hij de stad Antwerpen. Veel bijval genoten op de driejarige tentoonstellingen, in 1868, zijn Geheim huwelijk van Ferdinand I, aartshertog van Oostenrijk met Philippina Welser van Augsburg, en in 1867 zijne twee fraaie tafereelen Margaretha voor den spiegel bij Martha en Margaretha in Martha's tuin. De overleden schilder was ridder van de Leopoldsorde.
Karel August Hendrik BODINUS, bestuurder van den dierentuin te Berlijn en oud-bestuurder van den dierentuin van Keulen, geboren te Drelow (Pommeren), in 1814, is te Berlijn in zijn 71e jaar overleden; hij werd aldaar begraven den 26n November. De overledene was een degelijk gevormd wetenschappelijk man, die als natuurkundige hoog aangeschreven stond in de geleerde wereld; in vele maatschappijen en inrichtingen voor de bevordering der natuurwetenschappen bekleedde hij eervolle betrekkingen, terwijl hem buitendien vorstelijke onderscheidingen ten deele vielen vanwege Pruisen, Italië, Oostenrijk, Rusland, Turkije en Brazilië. Hij was de echtgenoot van mejuffrouw d'Hoffschmidt de Resteigne, dochter van wijlen den Belgischen minister van dezen naam. De heer Bodinus telde ettelijke vrienden te Antwerpen, in welke stad hij regelmatig de dierenveilingen van de Maatschappij van Dierkunde kwam bijwonen.
B. GILSON, kanunnik der hoofdkerk van Namen, als uitstekend godgeleerd en wijsgeerig schrijver bekend, ouder andere door de medewerking die hij destijds verleende aan het Journal historique et littéraire, van den heer P. Kersten, en door zijn Manuel de philosophie morale, welke handleiding hij hoofdzakelijk opstelde ten gevalle van prins Boudewijn, wiens geestelijke onderwijzer hij was, is in de laatste dagen van November te Namen overleden. Hij bereikte den ouderdom van 73 jaren. Hij was, niet slechts door zijne groote geleerdheid, maar ook door zijne groote deugden, een sieraad van den geestelijken stand.
Karel BRIAS, kunstschilder, geboren te Mechelen in 1798, is te Brussel overleden in het begin van December. In 1824 behaalde hij den eersten prijs in de genreschildering en in 1841 bekwam hij het gouden eeremetaal. Wegens zijne deelneming aan de omwenteling van 1830 ontving hij het IJzeren Kruis. Hij heeft geheel zijn vermogen nagelaten aan de bestieringen der godshuizen van Brussel en Mechelen.
Jan Baptist Van MOER, de uitmuntende schilder van stadsgezichten, is den 7n December te Brussel, Wiertzstraat nr 59, zittende voor zijnen ezel, plotseling overleden, aan de gevolgen eener beroerte. Hij bereikte den ouderdom van 65 jaren en was ongehuwd. Het stadhuis der hoofdstad bezit van hem niet minder dan 15 gezichten uit het oude Brussel (zie onzen jaargang 1876, blz. 147); in het rijksmuseum en in het paleis des konings prijken insgelijks van zijne werken. Hij beoefende ook de bouwkunst. Hij werd den 9n December, na een 11-ure-lijkdienst, begraven. In zijne hoedanigheid als commandeur van de Leopoldsorde, werd aan zijn stoffelijk overschot de krijgseer bewezen.
Eugenius PELLETAN, de bekende staatkundige schrijver, lid van den Franschen senaat, is volgens een bericht van 13 December overleden te Parijs. Hij was in 1813 geboren.
J. Bastien LEPAGE, de befaamde Fransche schilder, is overleden, nauwelijks 36 jaren oud, aan de gevolgen van maagkanker. Zijn lijkdienst had den 12n December plaats, in de kerk van den H. Franciscus van Salles, te Parijs. Het lijk werd overgebracht naar Damvilliers, des schilders geboorteplaats, om daar, volgens daartoe betuigden wensch, te worden begraven. De overledene was een leerling van A. Cabanel. Het verleden jaar (zie 1883, blz. 184) hadden wij nog loffelijk melding te maken van twee schilderijen, welke hij te Gent had tentoongesteld. Naar men meldt, heeft de Fransche regeering des schilders Herfstavond aangekocht voor het Louvre-museum.