Kroniek.
Antwerpen. Verschenen de 2e en 3e aflevering, 5en jaargang, van het Album der Antwerpsche etsers, bevattende van: L. Abry, Lansier op wacht; J.G. Bos, Koestal; L. Brunin, Binnenhuis te Calmpthout en De verfwrijver, beide naar zijne eigene tafereelen, tentoongesteld in Als ick kan; A. Elsen, Tegen den avond, een fraaai landschap; F. Lauwers, Jonge Bacchus, naar J. Jordaens, zeer wel gelukt, maar het onderschrift in de Fransche taal past er niet bij; E. Nicolié, Keuken, met eene al te stijve meid; F. Lamorinière, Een veen, meesterlijke ets; W. Van der Veken, portret van L. Gallait; P. Verhaert, portret van Saskia, naar Rembrandt, uit het Antwerpsch museum, waarvan de Vlaemsche School, in 1861, blz. 57. eene prachtige kopersnede opnam, door J. Nauwens gegraveerd (naar hetzelfde stuk etste Unger eene uitmuntende plaat, verschenen in de Kunstkronijk van 1872, blz. 72; onze etsers zouden goed doen, zooveel mogelijk stukken te kiezen die nog niet geëtst zijn geworden); H. Seghers, Monding der Schelde; Th. Verstraete, Zicht te Brasschaat, wat zwart gedrukt.
- De volgende schilderijen, uit de verzameling van Ertborn, in het museum van oude meesters, gaan worden hersteld: nr 223, Justus van Gent, De geboorte van Christus; 383, Geeraard van der Meire, drievoudige schilderij: Kruisdraging van Christus; 384, deur links: De aanbieding in den tempel; 885, rechts: Jezus tusschen de doctoren; 412, Jan van Eyck, De H. Maagd, St.-Joris en de H. Donatus (zie in de Vlaamsche School van 1867, blz. 181, eene goede houtsnede naar dit stuk); 543, Onbekend. Mansportret; 545, Portret van Gabriël Cambry; 566, Jong meisje een grijsaard aanhitsende.
- Koninklijke maatschappij van aardrijkskunde. Woensdag, 17 December, ten 8 1/[2] ure 's avonds, had er in de nieuwe lotingszaal van het stadhuis eene algemeene vergadering plaats. De heer L. Delgeur, voorzitter, gaf kennis van den toestand der vereeniging, die bloeiend is. Hij sprak breedvoerig over de zaken van Afrika en de conferentiën die daarover te Berlijn plaats hebben. Daarna hield de pater Jezuïet Victor Van Tricht (zie 1883, blz. 146) eene zeer belangrijke verhandeling over de werktuigen om aardrijkskundige opmetingen te doen en de juistheid die men ervan mag verwachten. De redenaar boeide de gansche vergadering door de mededeeling zijner waarnemingen, te Namen en elders gedaan.
- Emiel Verbrugge, de primus van Rome, in den laatsten schilderprijskamp (zie 1883, blz. 139), is te Rome, waar hij zich thans bevindt, bij het oversteken van eene straat, onder een rijtuig geraakt, waarvan hem twee wielen over het lijf zijn gegaan. De bekwame en zoo veelbelovende jonge schilder werd zeer erg gekwetst en heeft vrij lang het bed moeten houden. Hij is thans in zooverre hersteld, dat hij zijne kunststudiën heeft kunnnen hernemen.
- Het is de bouwmeester E. Thielens die het voetstuk maakt voor het standbeeld van J. Jordaens, aan hetwelk de beeldhouwer J. Pecher de laatste hand legt. (Zie blz. 19.)
- De commissie der Antwerpsche wereldtentoonstelling schrijft eene prijsvraag uit, waaraan alleen Belgen mogen deelnemen, voor het model van het eeremetaal en het diploma, uit te reiken ter gelegenheid der tentoonstellingen, in 1885 te Antwerpen te houden. Het programma ligt ter inzage Kunstlei nr 89, te Antwerpen.
Brussel. Lodewijk Robijn, beeldhouwer te Elsene, heeft een fraai borstbeeld vervaardigd van de hoog geachte en uitstekende Vlaamsche schrijfster mev. Courtmans geb. Berchmans. De gelijkenis wordt geroemd als zeer treffend.
- De portretten van vorstelijke personen, die de galerij versieren welke naar de spreekkamer van den burgemeester geleidt, op het stadhuis, zijn voor zooveel noodig in goeden staat gebracht geworden door de heeren Le Roy, Raoux en Cardon. De galerij werd buitendien eenigszins verfraaid, onder de leiding van den bouwmeester V. Jamaer. (Zie onzen jaargang 1881, blz. 166.)
Gent. Voor het maken van een standbeeld van den befaamden dr. Jos. Ghuislain, is eene prijsvraag tusschen Belgische beeldhouwers uitgeschreven. De kleinmodellen, 1m25 hoog, vòòr 1 Maart 1885 in te zenden bij den portier der hoogeschool, Voldersstraat, alwaar intusschen nadere inlichtingen verkrijgbaar zijn.
St.-Nicolaas. De O.-L.-Vrouwekerk is verrijkt met een nieuwen eikenhouten predikstoel, in Byzantijnschen stijl, vervaardigd onder de leiding van den heer J. Bruyenne, bouwmeester van Doornik. Onder de kuip prijken de beelden der heiligen Amandus, Livinus, Bavo en Elisius; onder de twee trappen staan vier engelenbeelden; al deze beelden zijn gemaakt door F. Van Havermaet en de sieraden door Ch. Vermeulen, beide van St.-Nicolaas. Over den predikstoel is een door F. Van Havermaet uitgevoerde Calvarieberg opgericht, waarop de gekruisigde Christus en Maria en Joannes aan den voet van het kruis.
Brugge. Onlangs had te Brussel de aanbesteding plaats der onderneming van de voltooiing der spoorhalle (zie blz. 126). Het bestek der werken bedroeg fr. 300,491.14. Er zal eene tweede aanbesteding plaats hebben, om de halle te verlengen en den noordgevel dien men heeft moeten afbreken te vervangen.