Buitenland.
's-Gravenhage. Het verschijnen der 17e en 18e aflevering van de Geïllustreerde Muziekgeschiedenis, uitgever Joh. IJkema, verschaft ons andermaal de gelegenheid om dit belangrijk werk met warmte aan te bevelen bij de liefhebbers van de muziek en hare geschiedenis in het bijzonder, bij de beschaafde lezers in het algemeen. De voormelde afleveringen, die versierd zijn met vele fraaie platen, waartusschen de portretten van Orland de Lassus en Adriaan Willaert, behelzen het vervolg van de beschrijving der Toonkunst van de Nederlanders.
Utrecht. De 70e verjaardag van den heer Nicolaas Beets is den 13n September in Nederland plechtig herdacht. De feestredenaar was de hoogleeraar M. De Vries, voorzitter der feestcomissie; hij schetste op uitmuntende wijze Beets' verdiensten als dichter, prozaschrijver en taalkundige. Na deze redevoering had de onthullingplaats van Beets' welgelijkend marmeren borstbeeld, een werk van den beroemden beeldhouwer F. Stracké, die aan dit gewrocht een wezenlijk meesterstuk heeft geleverd. Onder andere geschenken, den uitstekenden schrijver nog aangeboden, werd hem een prachtig album gebracht, aan welks samenstelling, onder voorgang van HH. MM. den koning en de koningin, geheel de Nederlandsche kunstwereld hare beste krachten had gewijd. Het album bevat ongeveer 400 bijdragen, besloten in een kistje, met sieraden bewerkt in den trant der 16e eeuw; op het deksel prijken de wapens van den vereerde en zijne echtgenoote (Beets en Foreest). De heer Beets werd bevorderd tot commandeur der orde van den Nederlandschen Leeuw en officier van de Leopoldsorde. De feestviering, welke te Utrecht plaats had, kenmerkte zich door zooveel luister als hartelijkheid. De vereerde heeft den volgenden open brief laten uitgaan:
‘Utrecht, 22 September 1884.
Met dankbare ontroering zie ik terug op den 13den dezer maand, den dag waarop Koning en Volk, Landgenoot en Vreemde het er op toegelegd hadden, mij op allerlei wijze te vereeren, begiftigen, gelukkig te maken. Hoe gaarne bracht ik elk, die daartoe het zijne heeft bijgedragen, afzonderlijk mijn dank! Wanneer ik echter naar waarheid zeg, dat, behalve al wat mij op dien dag in het openbaar is ten deel gevallen, waarvoor ik in de gelegenheid geweest ben openlijk eenige erkentelijke woorden te uiten, het aantal blijken van belangstelling mij, door post, telegraaf of op andere wijze, toen en vervolgens toegekomen, het duizendtal nog met ettelijke honderden te boven gaat, zullen zelfs zij, die daarop in eene eerste plaats aanspraak hadden, willen begrijpen dat ik tot nog toe niet in staat geweest ben, ook maar de ontvangst er van te erkennen, en mij wel willen vergunnen ook hen op te nemen in de algemeene dankbetuiging, welke ik langs dezen weg, aan elk en een iegelijk, die mij op mijn zeventigsten verjaardag zijn vriendelijk hart getoond heeft, van ganscher harte toebreng.
Nicolaas Beets.’
Leiden. 3 October had de plechtige inhuldiging plaats van het ruiterstandbeeld van P.A. Van der Werff, als herinnering aan Leidens ontzet in 1574. Het beeld is een werk van J.Ph. Koelman; het voetstuk werd geteekend door den bouwmeester H.P. Vogel.
Italië. De ontwerpen voor het Victor-Emanuelgedenkteeken van Sacconi (Rome), Manfredi (Piacenza) en Schmitz (Dusseldorp) zullen door hunne makers uitgewerkt worden in model en het beste van de drie zal voor uitvoering worden aangewezen. Elk ontwerp bekomt een geldprijs van 10,000 lire; voor ieder model wordt buitendien 5000 lire betaald. (Zie 1883, blz. 36.)