Boekbeoordeeling.
Luit en fluit, dichtbundel van Fr. S. Daems, Norbertijner-kanunnik, enz. Rousselare, De Seyn-Verhougstraete, 1884. (Zie blz. 103.)
Wij hebben een prachtig uitgegeven werk voor ons, wat op de Christelijke feestdagen van het laatste vierendeel O.H. jaars 1884 aan honderden welkom moge wezen. Op het keurig verguld en gekleurd titelblad, gedrukt bij K. Van de Vyvere-Petyt, te Brugge, lezen wij: De waarheid overwint en Doe stil voort; dat is de geest van het geheele boek. Het wordt geopend door het humoristische gedicht De zielensmokkelaar:
‘....zoo gij het eeuwig loon
Niet hebt verdiend! noch purpren kleed, noch kroon
Noch scepter helpt u om er in te komen:
Gij blijft er uit, al waart gij Paus van Romen.’
Het meest voelden wij ons door de echt dichterlijke Kempische liederen aangetrokken.
Hoe liefelijk klinken die tonen van hoop, vertrouwen, geduld, tevredenheid, met het oog naar boven.
't Is wezenlijk een gesukkel, onder onze jonge dichters, zoekende hoe zij 't zullen aanleggen, om den mensch tot ontevredene droomerij aan te zetten, in plaats van hem gezonden moed en ijver voor een hooger beginsel in te spreken. Met de grootste voorzichtigheid wordt er vermeden de woorden God of Eeuwigheid te uiten. Het bovennatuurlijke wordt beschouwd als eene familiezaak; daarvan te gewagen is eene inbreuk op het vrije geweten.
Zelfs op onze concerten worden bij voorkeur zulke teksten ten gehoore gebracht, waarin aan een bovennatuurlijk leven niet wordt herinnerd.
Ik ben zoo vrij, dit streven rechtaf erbarmelijk, bekrompen, zoo niet nog wat ergers te noemen.
Zinnebeeldige teksten worden nog wel toegelaten, maar die zinnebeelden worden zoo wereldsch mogelijk behandeld.
Is dat nu het gevolg van negentien eeuwen Christendom? Voorzeker, Gothfried van Straatsburg schreef in den hoogsten bloei der middeleeuwen Tristan und Isolde, een roman, die bij de onzedelijkste Fransche verhalen van onzen tijd te vergelijken is; doch overigens vermeed men in geenerlei eeuw met zooveel omzichtigheid in poëzie en muziek de herinnering aan een beter leven, gelijk dat door vele muzenzonen onzer dagen met volharding wordt gedaan.
Daarom zij de bundel van kanunnik S. Daems ons dubbel welkom, die het Semper gaudete zoo wel weet te prediken.
Leuven.
Dr. P.A.T.
Hebt ge weinig noodig, dan hebt ge gauw genoeg; en hebt ge genoeg, dan hebt ge veel.
Sacher Masoch.